hirdetés
Gazdaság

Két nappal a lejárati idő előtt gondoskodniuk kell az élelmiszerek felajánlásáról a nagy áruházláncoknak

Amennyiben elfogadják a Semjén Zsolt által benyújtott javaslatot, nemcsak a kiskereskedelmi különadó emelkedne, de a közeli lejáratú termékek sorsát is a lejáratot megelőző 48 óráig rendezniük kellene az üzleteknek.

Két nappal a lejárati idő előtt gondoskodniuk kell az élelmiszerek felajánlásáról a nagy áruházláncoknak
hirdetés

A hétfőn benyújtott törvényjavaslat azokra az élelmiszer-kereskedelmi láncokra vonatkozna, amelyek az előző évben 100 milliárd forintnál magasabb adóalapot értek el – írja az InfoStart.hu.

A kiskereskedelmi különadót az indítvány 2,5 százalékról 2,7-re emelné, illetve a számítási módot illetően is történne változás.

Emellett fontos intézkedés volna, hogy a nagy élelmiszerláncokat köteleznék rá, hogy készítsenek élelmiszerhulladék-csökkentési tervet, jelöljenek ki élelmiszermentési felelőst, valamint a 48 óránál hosszabb minőségmegőrzési időtartammal forgalomba hozott élelmiszerek esetében a minőségmegőrzési időtartam lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (ÉMK) részére fel kellene ajánlani azokat. Az adott élelmiszerek ügyében az ÉMK-val megkötött szerződés szerint volnának kötelesek eljárni az áruházak.

A nagy áruházláncok mellett más élelmiszer-vállalkozók esetében csak lehetőségként szerepel a közeli lejáratú élelmiszerek felajánlása az ÉMK vagy jogosult karitatív szervezet számára.

hirdetés

A részletes szabályok kidolgozása az élelmiszermentő központ feladata, aki az élelmiszerek szállításban és elosztásában koordináló szerepet töltene be, s felügyelné az élelmiszerláncok élelmiszerhulladék-csökkentési tervét, melyekben módosításokat javasolhat, illetve amelyek vizsgálatára eljárást is kezdeményezhet.

Bírság lenne kiszabható, amennyiben az éves élelmiszer-hulladék mértéke két százalékkal, vagy annál nagyobb mértékben meghaladja az előzetesen tervezettet, s akkor is, ha egy arra kötelezett vállalat nem nyújt be élelmiszerhulladék-csökkentési tervet. A bírság mértéke 15 ezer forinttól a megelőző üzleti évre vonatkozó felügyeleti díj 0,6 százalékáig terjedhet.

Elfogadása esetén a törvény 2022. február elsején lép hatályba.

(A borítókép forrása: pixabay.com)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés