hirdetés
Gazdaság

Idén egyre gyakoribb a fenyőknél a darabár

A vásárlók talán még nem szoktak hozzá ahhoz, hogy méterár helyett darabáron találhatják meg a fenyőket, emiatt lehet, hogy némi számolgatás szükséges lesz a legjobb ajánlatok kiválasztásához.

Idén egyre gyakoribb a fenyőknél a darabár
hirdetés

Idén akár tíz-húsz százalékkal is drágább lehet a fenyőfa, mint az elmúlt évben – írja az InfoStart.hu az Orlóci Lászlótól, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökétől kapott tájékoztatás alapján.

Noha korábban leginkább méterár alapján lehetett fenyőt vásárolni, már egyre gyakrabban darabárat használnak a kereskedők. Mivel ezt a vásárlók még nem szokták meg, ezért érdemes figyelni, és számolni egy kicsit; a tavalyi árakhoz hozzászámítva az emelkedést következtethetünk arra, hogy reális-e a látott ár, vagy sem.

Az áremelkedés egyik oka a szállítási költségek emelkedése, de további okok még az euróárfolyam jellegzetességei és a növény előállításának megdrágulása is.

Hazánkban a lap szerint mintegy kétmillió fenyőt termelnek és szállítanak piacra, és jelentős, 4-500 ezres nagyságrendű az import is.

hirdetés

A nordmann-fenyőket hozzák be leginkább, mivel ilyet nem lehet Magyarországon kellő minőségben megtermelni. Lucfenyőből ellenben van hazai termés, csakhogy immár nem erre, hanem a nordmann-fenyőre esik többször a vásárlók választása. Eközben az ezüstfenyő egyre inkább kikopik a kínálatból.

Orlóci László azt tanácsolja, hogy akinek a vásárlás során megtetszett valamelyik növény, vizsgálja meg annak azt a részét, ahol a tövet levágták.

A kérget kissé megvágva és megkaparva a zöld részről, illetve akár gyantakiválásról megállapítható a fa frissessége. Ha viszont a karcolási felület világos vagy sötétedő barna, akkor rég óta lehet száraz helyen a fa, amely így elvesztette víztartalmát, és nem lesz olyan sokáig a lakás éke.

Sajnos a nem kellően friss fenyőkön nem segít a vízbe állítás sem, hiszen a vágási felületen át a lényegében halott növény már minimális vizet tud csak legfeljebb felvenni.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Kira Hoffmann)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés