hirdetés
Gazdaság

Figyelem: utoljára ma használhatóak a régi 10 ezresek!

Már csak kedden, vagyis 2019. december 31-én lehet fizetni a régi tízezer forintosokkal, azt követően pedig csak az új bankjegyeket fogadják el az üzletekben.

Figyelem: utoljára ma használhatóak a régi 10 ezresek!
hirdetés

Már csak december 31-én lehet használni a boltokban a régi 10 ezer forintos bankjegyeket, amelyeket azonban január elsejétől kezdődően még három évig be lehet váltani a bank- és postafiókokban azonos címletű fizetőeszközökre.

Aki esetleg ez utóbbi időpontról is lecsúszna, továbbra sem kell aggódnia, mivel a Magyar Nemzeti Bankban húsz évig – ugyancsak díjmentesen – beválthatóak a régi tízezresek.

Mindazonáltal valószínűleg a többség nem igazán tartogat már otthon a régi típusú bankjegyből, hiszen a jegybank december elején már azt közölte, hogy ezek javarészt kiszorultak a forgalomból, s már akkor a forgalom 95 százalékát az újonnan kiadott tízezresek tették ki.

Jó hír lehet az is, hogy a bankjegycsere a régi tízezer forintos bankjegyek kivonásával be is fejeződik.

hirdetés

Elsőként a régi ezer forintosokat vonták be, ezeket 2007. augusztus 31-ig lehetett használni, és 2027. augusztus 3-ig válthatóak be a Magyar Nemzeti Bankban, legutóbb pedig 2019. október 31-én történt meg a régi ötszázasok bevonása, amelyeket 2022. október 31-ig a postákon, hitelintézetekben is be lehet váltani, azt követően pedig a jegybanknál még egészen 2039. október 31-ig megtörténhet az átváltásuk új bankjegyekre.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az elmúlt fél évtizedben 900 millió megújított bankjegyet gyártottak le, miközben 350 millió régi bankjegyet vontak be, a többletkibocsátás költsége pedig nagyjából 4-5 milliárd dollár volt.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés