hirdetés
Gazdaság

Emelkedik a gyed maximális értéke jövőre

Emelkedik a gyermekgondozási díj (gyed) maximális értéke is a minimálbér emelkedésével párhuzamosan, így január elsejétől az akár 225 288 forintot is elérheti annak összege.

Emelkedik a gyed maximális értéke jövőre
hirdetés

Emelkedik jövőre a gyed és a diplomás gyed maximális értéke is, valamint bővül a jogosultak köre is ez utóbbi kategóriában, ugyanis a diplomás gyedben részesülő anya ismét jogosult lesz a juttatásra, amennyiben az ellátás folyósítása alatt vagy az annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeket vállal – írja a Blikk.

A cikkben felidézték, 2010 óta duplájára nőtt a gyed maximális összege, s így mostanra eléri a 225 288 forintot, amiből családi adókedvezmény is érvényesíthető, s emellett bármilyen jogviszonyban, korlátlan időtartamban lehet munkát végezni is.

Amennyiben pedig újabb gyermek születik, úgy más ellátásokkal – például csecsemőgondozás díj, illetve gyes – is igénybe lehet venni, vagyis újabb gyermek születése esetén sem szűnik meg az ellátás.

Az ellátásra a szülő a gyermek második életévének betöltéséig, ikrek esetén pedig a gyermekek harmadik életévéig jogosult.

hirdetés

Diplomás gyedet a felsőoktatási intézmények hallgatói is igényelhetnek, s jövő évtől az az anya, aki diplomás gyedben részesül, és az ellátás folyósítása alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a diplomás gyedre.

E juttatás összege 2020-ban alapképzés esetén 112 644, mesterképzés esetén pedig 147 420 forintra emelkedik.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés