hirdetés
Gazdaság

Előbb a kisebb boltok, majd idővel a vendéglátóhelyek s a szálláshelyek nyitnak ki

Arra lehet számítani, hogy első körben a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű (ám jelenleg zárva tartó) boltok nyithatnak majd ki a jövő hónaptól esedékes enyhítési folyamat során, s azokat fokozatosan a hónap közepéig a vendéglátóhelyek, nyitott teraszok, pünkösdig pedig a szálláshelyek is követhetik – írja a Magyar Nemzet.

Előbb a kisebb boltok, majd idővel a vendéglátóhelyek s a szálláshelyek nyitnak ki
hirdetés

A májustól esedékes enyhítési folyamat során elsőként a 400 négyzetméter alatti alapterületű boltok nyithatnak ki, majd a fokozatosság elve szerint május közepéig a vendéglátóhelyek, nyitott teraszok, pünkösdig pedig akár már a szállások is újranyithatnak – értesült a Magyar Nemzet.

A lap szerint ugyancsak május második felében, illetve vége felé lehet számítani a nagyobb méretű iparcikküzletek, a boltláncok jellemzően plázákban lévő egységei, illetve például a nagyobb bútor- és sportszeráruházak újbóli kinyitására, természetesen annak függvényében, hogy hogyan alakul a járvány tetőzése utáni egészségügyi helyzet.

A vendéglátóhelyek esetében is láthatáron lehet az újbóli működés lehetősége, azonban a vállalatoknak azzal számolniuk kell, hogy az előző években megszokott értékesítésnek csak egy része tér vissza a belföldi turizmus „óvatos újraindulásával”, valamint olyan korlátozásokra is számítani lehet, mint például az étkezőhelyeken a fogyasztás körülményeinek a szabályozása, s az egy-másfél méteres távolságtartás lehetőségének biztosítása. Várhatóan a maszk is kötelező lesz nemcsak a vendégek, de a vendéglátóhelyek, szálláshelyek alkalmazottai számára is.

A lap ugyanakkor úgy tudja, hogy nagyobb rendezvényekre, vásárokra, fesztiválokra a nyári hónapok előtt még biztosan nem lehet lehetőség.

A Magyar Nemzet szerint elképzelhető akár az is, hogy a hagyományos boltok nyitvatartási ideje változik, s két óránál várhatóan nem lesz hosszabb, valamint korábbi időpontban végződhet majd a 65 év felettieknek megállapított, jelenleg délelőtt 9 órától délig tartó beszerzési idősáv is.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés