hirdetés
Gazdaság

Ellenőrzik a maszkviselés betartását a boltokban

A boltokban ellenőrzik a maszkviselést, miközben a szakszervezet a másfél méteres védőtávolság betartásának szabályozását is lehetségesnek látja.

Ellenőrzik a maszkviselés betartását a boltokban
hirdetés

A boltokban jelenleg is kötelező maszkot viselni, azonban továbbra sem mindenki tesz eleget ennek a szabálynak, holott napok óta emelkedik az azonosított fertőzöttek száma. Mindez egyaránt megfigyelhető a kisebb boltokban és a nagyobb áruházakban – ismertette tapasztalataikat a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezeti elnök szerint gondolni kell arra, hogy az élelmiszer-áruházakban, ahol naponta több ezer ember megfordul, illetve a csak néhány főt befogadó sarki üzletekben fokozott lehet a fertőzésveszély a vásárlók és a velük egy légtérben tartózkodó kereskedelmi dolgozók szempontjából is.

Bubenkó Csaba szerint az is fontos a maszkviselés, kézmosás és a másfél méteres távolságtartás mellett, hogy ne legyen általánosságban véve is zsúfoltság a boltokban, s ilyen módon elkerülhető legyen a járvány felerősödése, ezáltal pedig újabb szigorítások (például a nyitvatartás rövidítése) bevezetése.

A szakszervezeti elnök azt mondta, javaslatuk szerint méret alapján üzlettípusonként ki lehetne számolni, hogy adott időben hány vásárló tartózkodhat egyszerre az értékesítőhelyen, ilyen módon pedig megállapítanának egy optimális létszámot, amelynek köszönhetően más rutintevékenységekhez képest a vásárlás sem jelentene nagyobb kockázatot.

Mindeközben már több élelmiszerboltban is jártak ellenőrök, például Budapest déli kerületeiben, hogy számon kérjék a jogszabály betartását a jelenlévőkön, és szükség esetén akár bírságot is szabjanak ki a szabálysértőkre.

A Magyar Nemzet szerint egyre több üzletben küldik ki határozottan a maszk nélkül érkező vásárlókat az esetleges büntetéstől tartva.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés