hirdetés
Gazdaság

Egekbe szökik a kávé ára

Számos tényező hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen megdrágult a kávé, s egyhamar nem is számíthatunk arra, hogy sokak kedvenc italának ára visszatérjen a megszokott mértékére.

Egekbe szökik a kávé ára
hirdetés

A koronavírus-világjárvány, a rossz időjárás, illetve a kávétermelő országokban jelentkező politikai helyzet is hozzájárul a kávé árának emelkedéséhez, ráadásul elemzők szerint jövőre, sőt, még 2023-ban is hasonló tendenciával találhatjuk szembe magunkat – összegzi cikkében az InfoStart.hu.

A decemberi szállítással kötött üzletekben a kávé fontja 2,34 dollár körül mozgott, de múlt hét csütörtökön a New York-i tőzsdén a kávé határidős jegyzése már a 2,46 dolláros árig is felkúszott. Ez a 2011-es, 3 dolláros rekordhoz közelít, s az elmúlt tíz évben már így is most a legmagasabb a kávé ára. Pénteken a Nemzetközi Kávészövetség irányadó ára fontonként 2,07 dollár volt, ami az egy évvel korábbi árnál éppen 85 százalékkal magasabb.

Az elmúlt egy évben nem is egy tényező akadt, amely a kávé árának növekedéséhez vezetett, s azt, hogy a jövőben milyen ármozgások lesznek jellemzőek, ezen tényezők hosszabb vagy rövidebb távú fennállása határozhatja majd meg.

Mint oly' sok termény, úgy a kávé esetében is az időjárás kedvezőtlen alakulása volt az egyik olyan markáns hatást kifejtő körülmény, amely miatt a drágulást érezhetjük. Brazíliában idén mélyponton volt a hőmérséklet, s az egyébként is aggályos fagyhullám után még egy aszályos időszak is tetézte a 2022-es termést érintő károkat. Sajnos, az elkövetkező években sem kizárt a hasonló időjárási jelenségek jelentkezése a kávétermő területeken. Emiatt valószínűleg tartós áremelkedéssel kell számolni.

hirdetés

Ezúttal a globális ellátási lánc problémái is árfelhajtó hatást fejtettek ki, aminek oka az, hogy a termelők és a pörkölők gyakran különböző országokban találhatóak. Emellett egyes exportáló országokban, köztük Etiópiában a polgárháborús helyzet, míg Vietnámban a súlyosbodó koronavírus-járvány játszhat szerepet a tapasztalható folyamatokban.

Mivel a termelés közel két év alatt tud reagálni arra, hogy a magasabb árak miatt nagyobb volument hozzon, ezért egyelőre maradhatnak a magas és változékony árak.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Markus Fischer)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés