Gazdaság

Drágulhat a liszt

hirdetés

Jelenleg egy tonna jó minőségű búza ára meghaladja a 66 ezer forintot, miközben a lisztárak csak 56 ezer forintos búzaárat fedeznek, így arra lehet számítani, hogy a liszt ára is jelentősen emelkedik ennek fényében.

Drágulhat a liszt

Januárban emelniük kell a lisztárat a malmoknak, hogy a működésük biztosítható legyen – mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak nyilatkozva.

A szakember azt mondta, hogy már 66 ezer forintnál is magasabb egy tonna jó minőségű búza ára, miközben a jelenlegi lisztárak csak 56 ezer forintos búzaárat fedeznek. A malmok 7-10 százalékos áremelésre készülnek, mivel a kenyérgabona hónapok óta drágább.

A liszt előállítási költségeinek egyébként a búza beszerzési ára mintegy 75-80 százalékát teszi ki, így az iparág az áremelés nélkül nem bírná ki az évet. Amennyiben pedig tovább drágul a búza, úgy ismét emelni kell a liszt árát április környékén.

Lakatos Zoltán ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a tervezett mértékű emelés a malomipar átadási áraiban nem több 6-7 forintnál, noha a fogyasztói árakban nagyobb teherként jelentkezhet ez.

A malomipar alacsony nyereségességének okaként Lakatos Zoltán részben az alacsony kapacitáskihasználtságból eredő árversenyt nevezte meg, s jóllehet, az utóbbi években az iparágban folytatódott a koncentráció, a kapacitáskihasználtság jelenleg is csak nagyjából 50 százalékos.

A búza ára egyébként a súlyos aszályok, illetve a tavasz végi, nyár eleji esős időszakok miatt ilyen magas, hiszen mind hazánkban, mind pedig Európa más részein elmaradt a búza mennyisége és minősége is a várttól. Noha a hazánkban megtermett búzamennyiség elég volna a lisztanyag biztosítására, az európai hiány az exportkeresletet is felfokozta.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés