hirdetés
Gazdaság

Csupa jó hír érkezett karácsony előtt a halakról

Idén nem drágul a hal, ráadásul lesz is elegendő, hiszen jó évet tudhatnak maguk mögött a termelők.

Csupa jó hír érkezett karácsony előtt a halakról
hirdetés

Idén karácsonykor nem emelkedik a halak ára, ráadásul újabb jó hír, hogy a fogyasztók bőséges kínálatból választhatják ki az ünnepi asztalra szánt eledelt.

Mindezt Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke mondta a Világgazdaságnak, kifejtve egyúttal azt is, hogy a hazai haltermelők sikeres évet zárnak az idén, hiszen a termelés 3-5 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, amit a körülmények javulása idézett elő. Vagyis, nem hal lett több, hanem nagyobb súlyt értek el az állatok.

A lapnak nyilatkozva az elnök elmondta, hogy a tógazdaságok erősítik a közvetlen értékesítést, egy kilogramm pontyot ezer forint körüli áron adnak a termelők.

A halfogyasztás egyébként egyre növekvő tendenciát mutat Magyarországon, így tavaly már 6,7 kilogramm halat fogyasztottak fejenként a magyarok, ami ugyanakkor továbbra is messze elmarad a 22 kilogrammos uniós átlagtól.

hirdetés

A fogyasztás növekedésében szerepe lehet az uniós és hazai forrásból finanszírozott Kapj rá! Nevezetű marketingkampánynak is, viszont sajnos továbbra is szezonálisan eszik a halat a magyarok.

A Szakmaközi Szervezet elnökének ismertetése szerint a halágazat problémái közé tartozik az alacsony jövedelmezőség, a munkaerőhiány, illetve az is, hogy a tógazdaságok nem kapnak normatív támogatást. Jó hír azonban, hogy a kínálat megfelelő, és exportra is bőven jut a hazai haltermékekből.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés