Gazdaság

Csökkent a munkabalesetek száma

hirdetés

Csökkent tavaly a megelőző évekhez képest a munkabalesetek, s ezen belül a halálos kimenetelű munkabalesetek száma is.

Csökkent a munkabalesetek száma

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az MTI szerint arról számolt be, hogy a munkakörülmények javulását jelzi a munkabalesetek számának 15 százalékos csökkenése, amelyet tavaly tapasztaltak a megelőző évhez képest.

A halálos munkabalesetek száma ráadásul ennél is jelentősebben, 23 százalékkal csökkent 2020-ban 2019-hez képest.

Noha a koronavírus-járvány hatásai is közrejátszhattak az adatok ilyetén alakulásában, a kedvező tendencia nem tudható be egyedül ennek a tényezőnek.

Ez utóbbit bizonyítja az is, hogy a veszélyesebb tevékenységeket végző vállalkozások jobbára csak néhány hétre kényszerültek szüneteltetni a tevékenységüket a járványhelyzet miatt. Az év végére tavaly némileg többen dolgoztak az elsődleges munkaerőpiacon, mint a megelőző év hasonló időszakában.

Tavalyelőtt az ITM adatai szerint több mint 24 ezer munkabaleset történt az országban, míg tavaly ennél kevesebb, 20 366. 2019-ben a halálos munkabalesetek száma elérte a 83-at, 2020-ban viszont 64 halálos kimenetelű balesetet jelentettek.

Továbbra is az építőiparban a legnagyobb a munkabalesetek száma, viszont jó hír, hogy ebben az ágazatban is ezer alá csökkent ezek száma.

A feldolgozóiparban hat halálos munkabaleset történt, ami fele annak, amit 2019-ben jelentettek.

Az otthon dolgozók számának növekedésével viszont esetükben nőtt a (három munkanapon túl gyógyuló) balesetek száma – a korábbi egy balesetről tizenegyre.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés