Gazdaság

A virslik zöme megfelelt az előírásoknak, de azért volt, ahol hiányosságot találtak

Hamarosan itt a szilveszter, így aktuálisabb már nem is lehetne az ITM virslitesztje…

A virslik zöme megfelelt az előírásoknak, de azért volt, ahol hiányosságot találtak
hirdetés

Az MTI beszámolója szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) minden évben ellenőrzi a fogyasztói megtévesztés szempontjából az ünnepi virslikínálatot, s ezúttal a vizsgált húszféle virsliből csak egy nem felelt meg maradéktalanul az előírásoknak.

Az ITM akkreditált laboratóriumában elvégzett vizsgálatok során a húskészítmények feltüntetett zsír- és fehérjetartalmát ellenőrizték elsősorban, valamint azt is megnézték, hogy jogszerűen szerepelt-e a termékek címkéjén a virsli megnevezés.

hirdetés

Ez utóbbi a Magyar Élelmiszerkönyv szerint csak olyan termékeknél alkalmazható megnevezés, amelyek elérik a rögzített határértéket a minimális fehérjét illetően, s nem haladják meg a maximális zsír-, víz- és sótartalomra vonatkozó határértéket.

Ennek az előírásnak a mintavételezett húskészítmények mindegyike megfelelt.

Egy esetben a vizsgálatok során megfigyelték, hogy a megengedett 20 százaléknál jóval magasabb mértékben, 75 százalékkal tért el a csomagoláson feltüntetett zsírtartalom a termék valóságos zsírtartalmától.

A kifogásolható virsli gyártójával szemben fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult a megtévesztő tájékoztatás miatt, s a termék további forgalmazására csak úgy van mód, ha a címkén feltüntetett értéket a valós mennyiségnek megfelelőre javítják.


hirdetés

További híreink
hirdetés