hirdetés
Gazdaság

A magyar lakosság összesen 6 ezer milliárd forint készpénzt tart otthonában

A Blochamps Capital Kft. elemzése szerint a magyar lakosság közel 6 ezer milliárd forintnyi készpénzt tart otthon, miközben a háztartások pénzügyi vagyona tavaly közel 5500 milliárd forinttal gyarapodott.

A magyar lakosság összesen 6 ezer milliárd forint készpénzt tart otthonában
hirdetés

Az MTI a pénzügyi tanácsadó cég friss elemzése alapján arról írt, hogy a magyar háztartások bruttó pénzügyi vagyona 66 080 milliárd forintra nőtt tavaly év végére, ez pedig éves alapon 5445 milliárd forintos gyarapodást jelent. A kötelezettségek nélkül számított nettó pénzügyi vagyon 54 544 milliárd forint, melyből közvetlenül a bankszektorban klasszikus pénzügyi vagyonként 38 141 milliárd forint jelenik meg.

Az elemzés szerint komolyan megnőtt a lakossági készpénz- és folyószámlapénz állomány: egy év alatt 670 milliárd forintos emelkedést figyeltek meg.

A magyar lakosság jelenleg mintegy 6 ezer milliárd forintot tart otthon, s jelenleg is ez a harmadik legnépszerűbb pénztárolási forma. Az otthoni készpénztartást csak a látra szóló betétek és a hosszú lejáratú kötvények előzik meg e tekintetben.

A közleményben azonban azt is megfogalmazták, hogy a felhalmozás üteme idén jelentősen csillapodhat, amihez hozzájárul, hogy a hitelmoratórium vége várhatóan havi százmilliárd forint feletti összeget von ki a megtakarítási piacról.

A hazai lakosság klasszikus pénzügyi nettó vagyonának közel 23 százaléka fekszik látra szóló betétekben, míg 21 százalék van hosszú lejáratú kötvényekben. Ezt követi tehát a készpénzállomány 15 százalékkal, amelyből átlagosan a magyarok – fejenként – 600 ezer forintnyit tartanak otthon.

10 százalékot meghaladó részesedése van még a biztosításoknak és befektetési jegyeknek is, míg a rövid lejáratú kötvények és tőzsdei részvények továbbra is elenyésző hányaddal vannak csak jelen. A tehetősebben továbbra is előnyben részesítik az államkötvényeket, melyet a befektetési alapok, majd a készpénz, s a betét követnek. A részvények 9 százalékos hányadot tesznek ki.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés