hirdetés
Gazdaság

A karácsonyfáknál is drágulásra lehet számítani

Nagyjából 10-20 százalékkal lehet drágább idén a karácsonyfa, mint a megelőző évben, ennek pedig zömmel a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése az oka a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szerint.

A karácsonyfáknál is drágulásra lehet számítani
hirdetés

A nordmann fenyő ára az árfolyamváltozás miatt akár 20 százalékkal is emelkedhet, így az ára méterenként 7-8 ezer forint is lehet, míg a lucfenyőért méterenként 4-5 ezer forintot, az ezüstfenyőért pedig – ugyancsak méterenként – 5-6 ezer forintot is kérhetnek – írja az InfoStart.hu.

Egyre több helyen jellemző mindeközben, hogy a megszokott, méterenkénti árak helyett darabárral dolgoznak az eladók.

A magyarok évi 1,8-2 millió karácsonyfát vásárolnak, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete pedig abban bízik, hogy a koronavírus-járvány nem befolyásolja a vásárlási kedvet, és így zavartalan lehet az árusítás. Elsősorban faiskolai árudákban, közterületeken és online árulják a fákat.

A fenyőfákat országosan közel 3 ezer hektáron termesztik, elsősorban Vas, Zala és Somogy megyékben. November második felében kezdik meg a kitermelésüket: a sorban elől a földlabdás fenyők, majd az exportfák jönnek. Hozzánk elsősorban nordmann fenyőt hoznak, amelyek javarészt Dániából érkeznek. Évente 500-600 ezer darab import nordmann fenyő érkezik, amelyeket immár a népszerűségüknek köszönhetően a magyar gazdálkodók is egyre szívesebben telepítenek.

hirdetés

Aki erős, szép, tartós karácsonyfára vágyik, annak érdemes őstermelőknél, illetve bejáratott, megbízható árusítóhelyeken megvásárolnia a fenyőt.

Sajnos a környezetvédelmet a műfenyők nem feltétlenül támogatják, hiszen a nagyrészt Kínából érkező termékek ökológiai lábnyoma igen nagy, és többségük 5-6 évnél nem is bír többet, holott két évtizedig kellene ahhoz használni egy ilyen karácsonyfát, hogy némileg környezetkímélőbb legyen a „valódi” fáknál.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Peggychoucair)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés