hirdetés
Gazdaság

A halat sem kíméli a drágulás, de legalább biztos lesz elég karácsonyra

Lesz elég hal karácsonykor Magyarországon, azonban a hazai halak 7-15, a külföldről importáltak pedig 10-15 százalékkal is drágábbak lehetnek, mint tavaly – tudta meg az InfoRádió a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivőjétől.

A halat sem kíméli a drágulás, de legalább biztos lesz elég karácsonyra
hirdetés

Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője elmondta, hogy egyetlen szegmensben sincsen halhiány, sőt, ma már szürkeharcsát is lehet kapni a kedvelt, konyhakész termékekből, s a piacon akár tokfélékkel, pisztránggal is találkozhatnak a vevők – írja az InfoStart.hu.

A szóvivő kitért arra is, hogy a tavasz némileg nehezebb lehet, azonban a Magyar Akvakultúra Szövetség elkötelezett az iránt, hogy a horgászok igényeit is maradéktalanul kielégítsék, hiszen a piac másik nagy szegmense a MOHOSZ és az egyesületek által birtokolt horgásztó-rendszerek, ahová ki lehet telepíteni a kifogásra szánt halakat.

A MA-HAL szóvivője kijelentette, hogy aki halat szán a karácsonyi asztalra, idén tud is venni, s ebben részben még az önkéntes exportkorlátozással is kiveszik a részüket a hazai termelők, akik addig nem adnak el halat külföldre, amíg a magyar piacon igény mutatkozik rá.

A szakmaközi szervezet megbízásából tíz nagyvárosban méri a halárakat az Agrárgazdasági Kutatóintézet, s ez alapján úgy látják, hogy az élő halak ára tavaly óta 7 százalékkal nőtt. A budapesti Fővám téri csarnok esetében például az élő ponty ára a tavalyi 1350 forintról 1450 forintra nőtt, míg az afrikai bőrös harcsafilé 3300 forint helyett most 3500-ért, a busatörzs pedig 1300 helyett 1400 forintért kapható.

hirdetés

A 7-10 százalékos drágulás ugyanakkor továbbra sem fedezi azt az áremelkedést, amely a takarmányárakban, szállítási költségekben és munkaköltségekben jelentkezett, s a halastavak tulajdonosai más mezőgazdasági ágazatokkal ellentétben gyakran támogatásra sem számíthatnak.

A belföldi édesvízi halak összességében 7-15, a külföldi halak pedig 10-15 százalékkal lettek drágábbak, és a feldolgozott halak esetében még nagyobb eltérések is jelentkezhetnek.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Nemanja Novakovic)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés