hirdetés
Gazdaság

A boltok megnyitásával némileg visszaesett a webáruházak forgalma

Most, hogy az üzletek ismét megnyithattak, megkezdődött a visszarendezés a webshopok és a hagyományos boltok piacai között. Mindez azért is érdekes, mert az emberek a pénzük zömét – mintegy 85-90 százalékát – alapvetően továbbra is hagyományos üzletekben hagyják ott.

A boltok megnyitásával némileg visszaesett a webáruházak forgalma
hirdetés

Március 28-tól egészen május negyedikéig – Budapesten május 18-ig – nem lehetett iparcikkes boltban vásárolni a koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozások miatt, így az érintett boltok nagy részének piaca áprilisban nullára esett. Viszont az érintett időszakban megduplázódott a webáruházakban történő vásárlások mennyisége – írja az InfoStart.hu a blokk.hu alapján.

A webköltekezés 31 milliárd forinttal nőtt áprilisban, azonban eközben a hagyományos boltos kör 131 milliárd forinttal csökken. Májusban viszont megindult a visszarendeződés a webáruházak és a hagyományos boltok közt.

A webáruházak áprilisban nem is győzték a kiszállítást, és akadtak olyan élelmiszer-áruházak is, amelyek újabb online rendelést idővel már nem is fogadtak. A legnagyobb nehézséget a megfelelő szállítójárművek hiánya okozta, hiszen az élelmiszertermékeknél szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeknek is eleget kell tenni, s nem lehet csak úgy újabb kisteherautókat beállítani.

A lap összegzése szerint az elmúlt években folyamatosan 30 százalék felett nőtt a webáruházakban itthon jegyzett költekezés, tavaly pedig már 40 százalékos növekedést lehetett megfigyelni. Egyre több élelmiszert is szereznek be az emberek az internetről, azonban az éves szinten 150 milliárdos összeg még így is csak az élelmiszerboltok 5500 milliárdos forgalmának 3 százalékát teszik ki.

hirdetés

Tavaly egész évben az internetes boltok forgalma 757 milliárd forint volt, míg a boltos kiskereskedelem teljes piaca meghaladta a 12 ezer milliárd forintot is.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés