hirdetés
Életmód

Jóból is megárt a sok – A túlzott kávéfogyasztás negatív hatásairól számoltak be kutatók

Noha a mérsékelt kávéfogyasztást több pozitív egészségügyi hatással is összefüggésbe hozták korábbi tanulmányokban, ez esetben is áll a mondás, miszerint jóból is megárt a sok. Azt figyelték ugyanis meg, hogy a túl sok kávé fogyasztásának szokása rossz általános egészségi állapothoz vezethetett.

Jóból is megárt a sok – A túlzott kávéfogyasztás negatív hatásairól számoltak be kutatók
hirdetés

A Dél-Ausztráliai Egyetem munkatársainak tanulmánya arra mutatott rá, hogy a túlzott kávéfogyasztás rossz egészséghez vezethet – számol be róla a ScienceDaily.com.

A kutatók összesen 300 ezer résztvevőtől származó adatokat vizsgáltak, s elemezték a kávéfogyasztás és többféle betegség összefüggéseit is, melynek során arra jutottak, hogy a túlzott kávéfogyasztás növeli az ízületi porckopás, az arthropathia és az elhízás kockázatát is.

A kutatók által korábban végzett kutatás szerint napi hat csésze kávé volt az a legfelső hatás, amelyet még biztonságosnak lehet nevezni.

Elina Hyppönen genetikai epidemológus azt mondta, hogy nagyon jelentős következtetések vonhatóak le a lakosság egészségével kapcsolatosan abból, ha megértjük a rendszeres kávéfogyasztás mennyiségével kapcsolatba hozható kockázatokat.

hirdetés

Megjegyezte, hogy általában megfigyelési tanulmányok készülnek a témában, melyek a kávéfogyasztókat a kávét nem fogyasztókkal hasonlítják össze, ez azonban olykor félrevezető következtetéseket eredményezhet. Jelen kutatásuk során azonban genetikai nézőpontból vizsgálták a kérdést, hogy rájöjjenek, milyen hatással lehet valójában a kávéfogyasztás 1117 különböző egészségi probléma kockázatára.

Azt megerősítették, hogy a közepes, mérsékelt kávéfogyasztás még általában biztonságosnak tekinthető, azonban a fent említett három, jelentős fájdalommal járó betegség kockázatát növeli az, ha valaki túlzottan is sok kávét fogyaszt.

Mindez akkor különösen is jelentős információ lehet, amennyiben valakinek a családjában előfordultak az adott betegségek, hiszen ilyen esetben érdemes lehet csökkenteni az elfogyasztott kávé mennyiségét.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés