hirdetés
Életmód

India lakosságának több mint tíz százaléka cukorbeteg

India lakosságának 11,4 százaléka, azaz mintegy 101 millió ember cukorbeteg - írta a BBC hírportálja pénteken egy friss tanulmányra hivatkozva.

India lakosságának több mint tíz százaléka cukorbeteg
hirdetés

A Lancet orvosi szakfolyóirat aktuális számában megjelent, az indiai egészségügyi minisztérium megbízásából készült kutatás azt is megállapította, hogy 136 millió ember - vagyis a lakosság 15,3 százaléka - élhet prediabétesszel. Ez a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amikor a vércukorszint már meghaladja a normálisnak tekintett felső határértéket, de még nem éri el a cukorbetegség diagnózisának küszöbértékét.

A cukorbetegség azért alakul ki, mert a beteg szervezete nem termel elegendő inzulint, vagy nem megfelelő érzékenységgel reagál rá.

A tanulmány elsőként vizsgálta az összes indiai államot, hogy felmérje a nem fertőző betegségek okozta terheket.

A kutatók megállapították, hogy a cukorbetegség előfordulása Indiában sokkal gyakoribb, mint azt korábban becsülték. Az Egészségügyi Világszervezet korábban úgy számolt, hogy 77 millió ember szenved cukorbetegségben, és közel huszonötmillióan prediabéteszesek.

hirdetés

"Ez egy ketyegő időzített bomba" - mondta R. M. Andzsana, a tanulmány vezető szerzője a The Indian Express című napilapnak.

"Ha valaki prediabéteszben szenved, az felénk nagyon-nagyon gyorsan alakul át cukorbetegséggé: a prediabéteszben szenvedők több mint hatvan százaléka a következő öt évben cukorbeteg lesz" - magyarázta.

Az egy évtizedig tartó vizsgálatot a Madrasz Cukorbetegség-kutató Alapítvány az Indiai Orvosi Kutatási Tanáccsal (ICMR) közösen végezte, és 113 ezer húsz év feletti résztvevőt vont be India minden államából.

A cukorbetegség Goában (26,4 százalék), Puduccseriben (26,3 százalék) és Keralában (25,5 százalék) fordult elő a legnagyobb arányban, de a korábban kevésbé érintett Uttar Prades, Madhja Prades és Bihar államban is meredeken emelkednek a számok.

A tanulmány szerint a diabétesz gyakoribb volt a városi, mint a vidéki területeken.

"Egyebek között a változó életmód, a magasabb életszínvonal, a városokba költözés, a rendszertelen munkaidő, a mozgásszegény életmód, a stressz, a környezetszennyezés, az étkezési szokások megváltozása és a gyorséttermi ételek könnyű hozzáférhetősége az oka annak, hogy Indiában növekszik a cukorbetegség" - mondta Rahul Baxi, a Mumbai Kórház diabetológusa a BBC-nek.

A szakértő szerint a diabétesz a gyerekek körében is egyre gyakoribb.

A cukorbetegség világszerte körülbelül minden tizenegyedik felnőttet érinti, és növeli a szívroham, a stroke, a vakság, a veseelégtelenség és a végtagamputáció kockázatát.

Forrás: MTI

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés