hirdetés
Életmód

Figyeljünk házi kedvenceinkre szilveszterkor is!

A kutya- és macskatartók rémálma, amikor egymást túllicitálva próbálják tűzijáték-áradattal megünnepelni az év utolsó napját a szomszédságban, ráadásul megfigyelhető, hogy többen már napokkal az ünnep előtt tesznek egy próbát az állatok számára rémisztő eszközökkel.

Figyeljünk házi kedvenceinkre szilveszterkor is!
hirdetés

Természetesen az állattartók felelőssége is, hogy a rémült állatok biztonságban legyenek, és ne szökjenek ki például a forgalmas utakra, ahol aztán nemcsak ők maguk kerülhetnek veszélybe, de a közlekedők is. Csakhogy az állatoknak nem magyarázhatjuk meg, hogy amit látnak és hallanak, az ártalmatlan tűzijáték csupán, ezért más módszerekhez kell folyamodnunk, ha szeretnénk, hogy ez a nap az állatok számára is stresszmentesen, és ami a legfontosabb, biztonságban teljen.

Idén a brit RSPCA az állattartóknak tanácsokkal is szolgált arra vonatkozóan, mit tehetnek, ha szeretnék a lehető legnyugodtabb szilvesztert biztosítani kedvencüknek, és a gazdi társasága, valamint a megszokott, biztonságos helyek mellett a játékokat és jutalomfalatokat is említették, mint a szorongás oldásának lehetséges módjait.

Az állatvédő szervezet arra figyelmeztetett, hogy egyes állatok rémületükben károkat okozhatnak (például a dolgok szétrágásával és összekaparásával), míg más példányok bármi áron menekülni próbálhatnak. A szorongást jelezheti az is, ha az állat remeg, vagy túlzottan nyáladzik.

Kiemelték azonban, hogy értelmetlen a rémült állatokat büntetni azért, mert stresszt élnek át, s ehelyett az állattartóknak inkább minél nyugodtabb környezetet tanácsos biztosítani számukra. De nem elhanyagolható az sem, hogy a legrosszabbra készülve mindent biztonságosan bezárjanak, arra az esetre, ha az állat mégis világgá menekülne ijedtében. Aki teheti, jó, ha az állatot a lakásban tartja legalább addig, amíg a leghangosabb órák véget érnek.

hirdetés

Az állatvédő szervezet tanácsolja, hogy az állattartók igyekezzenek kizárni a kívülről beszűrődő zajokat részben úgy, hogy becsukják az ablakokat, részben pedig azáltal, hogy az állatok számára már ismerős, folyamatos „zajforrásokat”, így például a televíziót vagy a rádiót bekapcsolják. (A rádió bekapcsolása egyébként egyes lovaknál is hatásos lehet, hiszen a folyamatos halk zaj mellett, ha azt már megszokták, kevéssé ha ijesztőnek a hirtelenjében feldörrenő tűzijáték hangja.)

Az RSPCA egyúttal azt tanácsolja, hogy időnkét jutalomfalatokkal, játékkal is próbálják elvonni az állatok figyelmét a gazdik a félelem forrásáról.

Aki az ünnepekre elutazik, annak pedig azt tanácsolták, hogy aznap még egy jó nagy sétával foglalják le a kutyát, hiszen az így talán kevésbé lesz feszült, és jobban viselheti az esti órákban a zajt is. (Persze, a séta nem helyettesíti az állat biztonságos helyen tartását: fontos, hogy semmiképp ne tudjon kiszabadulni.)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés