hirdetés
Életmód

Ezektől az illóolajoktól menekülnek a szúnyogok!

Felsorolásunkban olyan növényi illóolajokat mutatunk be, amelyek megkönnyíthetik a nyári estéken a kikapcsolódást azzal, hogy a szúnyogoknak legalábbis a kevésbé vehemens „csapatát” távol tartják.

Ezektől az illóolajoktól menekülnek a szúnyogok!
hirdetés

Az illóolajokat sokan, sokféle célra használják. Aki esetleg kedveli a párologtatókat, aromalámpákat, kifejezetten előnyben lehet nyári estéken is, amennyiben tiszta (!), patikában, vagy más megbízható helyen vásárolt illóolajat cseppent a mécses feletti tálka vizébe, hiszen sok-sok olyan növény van, amelyet nem nagyon csípnek a vérszívók.

De lássuk, melyek is azok a növények, amelyek illóolajával érdemes tenni egy próbát!

Citronella

A citronella egy első ránézésre elég „jellegtelen” küllemű fűféle, ellenben van, ahol a gasztronómiának is része a vele ízesített eledel, köszönhetően a kellemes, savanykás, valamelyest a citromfűére emlékeztető aromájának. Azonos mennyiséget használva megfigyelések szerint a citronella hatékonysága elérheti a boltokban kapható hagyományos – de nem természetes – szúnyogriasztó spraykét. Azért van, amire figyelni kell a használata során. Például arra, hogy nagy mennyiségben bőrirritációt okozhat, s mivel gyorsan párolog az illóolaj, ezért gyakran kell ismét alkalmazni. Természetesen egy aromalámpával alkalmazva eleve valamivel elnyújthatjuk azt az időt, amíg még árasztja magából a szúnyogok számára kellemetlen illatot a citronella. Sőt, vannak olyan gyertyák és mécsesek is, amelyekben citronella illóolaj van – de azért érdemes megnézni az összetevőket, hogy biztosan azt kapjuk a pénzünkért, amire számítunk.

hirdetés

Szegfűszeg

Nekünk talán a karácsonyi nassolás, a szúnyogoknak viszont gyakran inkább a visszavonulás jut eszébe a szegfűszeg illóolajáról. Egy 2013-as tanulmányban azt vizsgálták, hogy megfelelő hordozóanyaggal vegyítve, s a bőrre helyezve a szegfűszeg illóolaját, vajon mennyire találják visszataszítónak az önkénteseket a rovarok. Talán meglepő, de a megfigyelés szerint akár 96 percig is számottevő védelmet nyújtott az így készült „krém” a szúnyogcsípések ellen. Igaz, egyes kutatások szerint a szegfűszegben található metil-eugenol karcinogén (vagyis rákkeltő) hatású lehet, így még annak ellenére is indokolt lehet az óvatosság, hogy ezt a feltevést nem sikerült egyelőre hitelt érdemlően bizonyítani.

Borsmenta

A borsmenta sok-sok hasznos tulajdonsága mellett egy 2011-es tanulmány szerint akár a szúnyogok ellen is hatékony védelmet biztosíthat, de csak viszonylag nagy koncentrációban alkalmazva. A tanulmány szerint nemcsak a szúnyoglárvák, de a kifejlett egyiptomi csípőszúnyogok ellen is hasznosnak bizonyult a borsmenta, utóbbi esetben hatása valamivel több, mint két órán át volt megfigyelhető.

Citromfű

A citromfű illóolaja olíva olajjal keverve egy 2015-ös tanulmány szerint majdnem 99 százalékos védelmet nyújtott egy trópusi szúnyogfaj (Culex quinquefasciatus) kifejlett egyedeinek csípése ellen, míg egy másik tanulmányban 74-95 százalékos védelmet kalkuláltak egy terepi tanulmány során két különböző szúnyogfaj egyedeivel szemben.

Bazsalikom

Újabb ízletes fűszernövény a listán! A bazsalikom nem nyújt kimagasló védelmet a szúnyogok ellen, de egy 2011-es tanulmány szerint azért részben alkalmas lehet e célra is. Azt figyelték meg, hogy egy maláriát terjesztő szúnyogfaj csípése ellen mintegy 40 százalékos védelmet nyújtott ez a kedvelt növény, s laboratóriumi kísérletek során az egyiptomi csípőszúnyog egyedeinek esetében még ennél is jobb eredményt figyeltek meg.

Kakukkfű

A nyári esték kellemes illatú növénykéje elriasztja ugyan a szúnyogokat, de csak viszonylag rövid időre. Megfigyelések szerint akár 97 százalék körüli védelmet is biztosíthat ez a gyógynövény.

Zárásként arról mindenképpen szólni kell, hogy az illóolajok használatával nem ajánlatos csak úgy vaktában kísérletezni, különösen akkor nem, ha olyan terméket használnánk, amely közvetlenül a bőrre kerül. Érdemes az illóolajokat megbízható helyen, például patikákban beszerezni, ahol akár tanácsot is lehet kérni használatukkal kapcsolatosan.

(MedicalNewsToday)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés