hirdetés
Életmód

Érdemes elektromos fogkefére váltani

Az elektromos fogkefe kapcsán hosszú éveken keresztül zajlott a vita, hatékonyabb-e a hagyományos keféknél, vagy csupán kényelmi megoldást kínál. Mára eldőlt ez a vita, hiszen számos kutatás és tanulmány bizonyítja, hogy az elektromos készülékek hatékonyabban távolítják el a dentális plakkot, ezáltal szerepet játszanak különböző fog- és szájbetegségek kockázatának csökkentésében.

Érdemes elektromos fogkefére váltani
hirdetés

Ugyanakkor a fogorvosok – akik nem mellesleg az elektromos fogkefék legfőbb pártolói – gyakran felhívják a figyelmet arra, hogy nem létezik csodaszer; rendszeresen, kellő alapossággal végzett fogmosásra van szükség.

Aki az első elektromos fogkeféjét szeretné megvásárolni, nincs könnyű helyzetben. A kínálat rendkívül széles, a különböző készülékek különböző adottságokkal és tulajdonságokkal rendelkeznek. Az árcédulákat is rendkívüli „változatosság” jellemzi; a legolcsóbb neves gyárótól származó készülékek 10-20 ezres ársávban érthetők el, a legdrágább felsőkategóriás eszközökért bőven 100 ezer felett kell fizetnünk. Szerencsére minőségben, használhatóságban nincs ekkora különbség a készülékek között, így az alsóbb árkategória készülékei is nagyszerűen képesek segíteni a szájhigiéniát.

Ha elektromos fogkefét szeretnénk vásárolni, jellemzően kétféle megoldással találkozunk. Ezek a forgófejes és az úgynevezett szónikus fogkefék. Nem lehet kijelenteni, hogy bármelyik jobb lenne a másiknál, de mindkét változat rendelkezik egy-két jellemző tulajdonsággal, ami segítheti a döntést.

A forgófejes elektromos fogkefék esetében a sörték egy apró gömbfejen helyezkednek el, ennek köszönhetően kiválóan alkalmasak a nehezen elérhető helyek tisztítására. Ez a fajta változat nagyszerű választást jelenthet azok számára, akik először szeretnének elektromos fogkefét vásárolni, illetve akik hajlamosak kissé figyelmetlenül végezni a fogmosást.

hirdetés

A másik típus az úgynevezett szónikus fogkefe. Míg a gömbfejes változat forgó és oszcilláló mozgást végez, addig a szónikus fej mozgása elképesztő sebességű oldalirányú mozgásban mutatkozik meg. Ez a fajta szónikus mozgás tulajdonképpen lerezegteti a szennyeződéseket a fogak felületéről. A megoldás rendkívül sikeres és hatékony, viszont megfelelő nyéltartást igényel, ezért elsősorban azoknak ajánlható, akik hajandóak figyelmet fordítani a fogmosás alaposságára.

Természetesen további tulajdonságokra is érdemes figyelmet fordítani. Ilyen például az időzítő megléte, ami ma már alapfelszereltségnek tekinthető a vezető gyártók termékei esetében. A funkció rendkívül egyszerű; félpercenként rezgő- vagy hangjelzést ad le, ami tudatja velünk, hogy ideje másik körnegyedre váltani. Hasonlóképpen hasznos a nyomásérzékelő is, ami a kisebb-nagyobb hámsérülésektől képes megóvni bennünket, amelyek fájdalmas gyulladások kiváltói lehetnek.

Számos készülék okosfunkciókkal van ellátva; a mobiltelefonunk segítségével meggyőződhetünk a fogmosás helyességéről és alaposságáról, így garantálva, hogy mindig megfelelően látjuk el a napi rutint.

Ha némi figyelmet fordítunk a számunkra megfelelő elektromos fogkefe kiválasztására, biztosak lehetünk benne, hogy elégedettek leszünk a választással. Az alsókategóriába sorolt – de fejlett gyártótól származó – készülékek is lényegesen hatékonyabbak lehetnek, mint a hagyományos kefék.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés