hirdetés
Bulvár

Műtét segített a Nyíregyházi Állatpark gorilláján

hirdetés
Életmentő műtétet kellett végezni a Nyíregyházi Állatpark ezüsthátú gorilla hímén, az állat ugyanakkor már jobban van.
Műtét segített a Nyíregyházi Állatpark gorilláján
hirdetés

Három hete arra lettek figyelmesek a gondozók, hogy az állatpark huszonnégy éves hím nyugati síkvidéki gorillája nehezen rág és nyel, így két napnyi megfigyelést követően, tekintettel arra, hogy a főemlős állapota nem javult, arra a döntésre jutottak, hogy elaltatják az állatot, és megvizsgálják, mi akadályozza őt a nyelésben.

A beavatkozásnál jelen volt dr. Járos Ildikó vezető állatorvos mellett egy humán szájsebész, Dr Fábián Gábor, valamint egy radiológus, Dr. Albert Zsuzsa is.

hirdetés

Az előkészületek és az altatás után keresni kezdték a probléma okát, de sem a röntgen vizsgálatok, sem az ultrahang nem mutatott elváltozást.

Végül kiderült, hogy egy hatalmas tályog helyezkedett el a gorilla nyelvgyökében, amely olyan óriási volt, hogy nemcsak a táplálkozást, de a légzést is nagy fokban veszélyeztette. A beavatkozás során eltávolították a tályog tartalmát, amivel a probléma akut megoldást kapott, s ezzel párhuzamosan baktériumtenyésztést is kezdtek, amelynek eredményei alapján antibiotikum kúrára is fogták az emberszabásút.

A műtét egyébként igen kockázatos volt, mivel a főemlősök altatása soha sem egyszerű. Mégis, az igazi nehézséggel csak később szembesültek a gondozók, a gorilla ugyanis folyvást kiválogatta az ízletes falatok közül a neki nem tetsző antibiotikumokat, s ezért csak hosszas kísérletezés után sikerült neki azt erős ízű és illatú koktélokban feloldva adagolni.

Mostanra már az antibiotikum kúra is véget ért, így a főemlős ismét egészségesen élheti mindennapjait, és nehézségek nélkül majszolhatja a kedvenc csemegéit.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés