hirdetés
Bulvár

Műtét segített a Nyíregyházi Állatpark gorilláján

Életmentő műtétet kellett végezni a Nyíregyházi Állatpark ezüsthátú gorilla hímén, az állat ugyanakkor már jobban van.

Műtét segített a Nyíregyházi Állatpark gorilláján
hirdetés

Három hete arra lettek figyelmesek a gondozók, hogy az állatpark huszonnégy éves hím nyugati síkvidéki gorillája nehezen rág és nyel, így két napnyi megfigyelést követően, tekintettel arra, hogy a főemlős állapota nem javult, arra a döntésre jutottak, hogy elaltatják az állatot, és megvizsgálják, mi akadályozza őt a nyelésben.

A beavatkozásnál jelen volt dr. Járos Ildikó vezető állatorvos mellett egy humán szájsebész, Dr Fábián Gábor, valamint egy radiológus, Dr. Albert Zsuzsa is.

Az előkészületek és az altatás után keresni kezdték a probléma okát, de sem a röntgen vizsgálatok, sem az ultrahang nem mutatott elváltozást.

Végül kiderült, hogy egy hatalmas tályog helyezkedett el a gorilla nyelvgyökében, amely olyan óriási volt, hogy nemcsak a táplálkozást, de a légzést is nagy fokban veszélyeztette. A beavatkozás során eltávolították a tályog tartalmát, amivel a probléma akut megoldást kapott, s ezzel párhuzamosan baktériumtenyésztést is kezdtek, amelynek eredményei alapján antibiotikum kúrára is fogták az emberszabásút.

hirdetés

A műtét egyébként igen kockázatos volt, mivel a főemlősök altatása soha sem egyszerű. Mégis, az igazi nehézséggel csak később szembesültek a gondozók, a gorilla ugyanis folyvást kiválogatta az ízletes falatok közül a neki nem tetsző antibiotikumokat, s ezért csak hosszas kísérletezés után sikerült neki azt erős ízű és illatú koktélokban feloldva adagolni.

Mostanra már az antibiotikum kúra is véget ért, így a főemlős ismét egészségesen élheti mindennapjait, és nehézségek nélkül majszolhatja a kedvenc csemegéit.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés