hirdetés
Bulvár

Fejedelmi összegért keltek el Mária Antónia karkötői

A gyémánt karkötőket Mária Antónia egykori francia királyné viselte, s most egy svájci aukción új tulajdonosa több mint 8 millió dollárt volt hajlandó fizetni az ékszerekért.

Fejedelmi összegért keltek el Mária Antónia karkötői
hirdetés

Az aukción a legmagasabb ajánlatot név nélkül, telefonon tette meg a vásárló a BBC cikke szerint.

Mária Antónia még azt megelőzően küldte el biztos helyre az ékszereit, hogy a forradalmárok kivégezték volna. Mindkét karkötőt kicsempészték az országból, és több mint kétszáz éven át ugyanaz a család őrizte meg azokat – vagyis aukcióra is csak most először bocsátották őket.

Noha nem számítottak kis összegre, a sikeres licitáló által ajánlott 8 millió dollár még így is meglepte az eladókat, hiszen ennek nagyjából csak a felére számítottak.

Mária Antónia 1755-ben született Ausztriában, majd XVI. Lajos király felesége lett, azonban 1793-ban a forradalmárok kivégezték. A királyné azzal vált ellenszenvessé a szemükben, hogy meglátásuk szerint pazarló életmódot élt, és a királyra is veszélyes hatást gyakorolt.

hirdetés

A börtönben Mária Antónia arról küldött levelet, hogy megőrzés céljából elküldött egy faládikót, benne ékszerekkel. Ezeket aztán Mária Terézia Sarolta hercegnő – a francia királyi család egyetlen tagja, aki túlélte a francia forradalmat – kapta meg Ausztriába érkezésekor.

(A borítókép forrása: Jean-Baptiste André Gautier-Dagoty - Ismeretlen, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3872633)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés