hirdetés
Bulvár

Bájos kis állatbébik születtek a Nyíregyházi Állatparkban

A nagy maráknál és az európai bölényeknél is új jövevények látták meg a napvilágot, ráadásul most már látogatható is az Állatpark, így aztán valóban olyan örömteli hírről van szó, amely lázba hozhatja az éppen a környéken járó állatbarátokat.

Bájos kis állatbébik születtek a Nyíregyházi Állatparkban
hirdetés

A Nyíregyházi Állatparkban most bőven kijár a „cukiságból” a látogatóknak, hiszen nemcsak nagy mara bébi születtek, de a közelmúltban látta meg a napvilágot egy európai bölényborjú is.

Az állatpark a nagy marákról, vagyis pampanyulakról szólva megjegyzi, hogy ez a faj a második legnagyobb rágcsáló a világon, küllemében pedig hiába emlékeztet őzre vagy nyúlra, valójában a tengerimalacoknak közelebbi rokona.

A Nyíregyházi Állatparkban egyébként három tenyészpár él, melyek mindegyikének születtek utódai ebben a hónapban, s az Andok kalandok nevezetű kifutórendszerben lehet megtekinteni őket. Amíg a kicsinyeiket nevelik, az egyébként párban élő egyedek átmeneti kolóniát alkotnak, és közösen felügyelik a porontyokat.

Érdekesség, hogy a rágcsálóknál szokatlan módon a nagy mara egy életre választ párt, s a kölyköket közösen nevelik. Igaz persze az is, hogy a többi rágcsálóhoz képest kevesebbszer, s akkor is csupán néhány órán át fogamzóképesek a nőstények, ami miatt a hímnek mindig a nőstény mellett kell lennie, máskülönben még elszalasztaná ezt az alkalmat. A nőstény számára nagy segítséget jelent a közelében folyamatosan őrködő hím, hiszen az utódok kihordása és szoptatása olyan sok energiáját emészti fel, hogy neki viszont a nap zömében lehajtott fejjel kell legelésznie.

A másik „csöppség” a bölényeknél jött világra. Az európai bölény esetében a borjú világra jötte azért is örvendetes, mert a faj a természetben már kihalt, és állatkerti populációkból telepítették vissza egyes európai élőhelyekre. Így tehát az európai bölényt egyfelől az állatkertek mentették meg a kihalástól, másfelől pedig ezek az intézmények tették lehetővé, hogy egyes egyedek visszatérhessenek a vadonba.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés