hirdetés
Belföld

Volt, ahol 40 fok felett alakult a nappali hőmérséklet

Csütörtökön ugyan sokfelé volt durva hőség, de az ország középső területein különösen is forró volt az idő, Budakalászon pedig rekord is megdőlt.

Volt, ahol 40 fok felett alakult a nappali hőmérséklet
hirdetés

Tetőzött a hőség, és csütörtökön meg is dőlt az országos napi melegrekord az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki, a Facebookon megosztott bejegyzése szerint.

Országszerte 33 és 40 Celsius-fok között voltak a napi maximumok, és csak kevés meteorológiai állomáson mértek 35 Celsius-fok alatti hőmérsékletet – írja a 24.hu a meteorológiai szolgálat tájékoztatása alapján.

A napi melegrekord eddig július 8-án 39,3 Celsius-fok volt, amelyet 2015-nen mértek Budakalászon. A mai napon azonban Adonyban 40,2 fokig melegedett a levegő – így tehát majdnem egy Celsius-fokkal volt melegebb a mai napon mint 2015-ben, amikor a rekordot mérték.

Rekord ugyan nem dőlt meg, de Simontornyán, Szúnyogon, Fehérvárcsurgón, Gyálon, Pakson és Kiskunhalason is 39 fok volt a hőmérséklet. A korábbi rekordtartó Budakalászon 39,2 fok volt.

A lap felidézi, Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdától péntek éjfélig elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Az előrejelzés szerint pénteken nyugat felől heves zivatarok és hidegfront érkezése várható. Pénteken hajnalban 16 és 24 fok között várható a hőmérséklet, majd nappal 25 és 37 fok között várható a hőmérséklet a legmelegebb órákban. Ezt követően a hétvégén már csak 32 és 33 fok körüli csúcshőmérsékletek várhatóak.

(A borítkép forrása: MTI/Balogh Zoltán)


hirdetés

További híreink