hirdetés
Belföld

Vizsgálja a katasztrófavédelem, mitől lett fekete egy hazai patak vize

Múlt héten péntek óta fekete színű a Séd patak vize Papkeszinél. Egyelőre nem tudni, milyen szennyeződés kerülhetett a vízbe, azonban úgy figyelték meg, hogy nagyobb mértéket öltött a halpusztulás is, s a vasárnapi napon a Katasztrófavédelem mobil laborja is a helyszínre vonult, ahol a víz állapotát vizsgálták – számolt be róla az Index.

Vizsgálja a katasztrófavédelem, mitől lett fekete egy hazai patak vize
hirdetés

A Bakonyban eredő Séd patak esetében cseppet sem megszokott az a fekete szín, amelyről először a VEOL.hu egy olvasója osztott meg képeket. A férfi a pataknál járva elmondása szerint összeszámolt öt elhullott, valamint húsznál is több fuldokló halat, majd később legalább húsz haltetemet látott még.

Az Index azt írta, hogy a beszámolók szerint péntek óta valamelyest tisztult ugyan a patak, de többek szerint nem csupán egyszeri szennyezésről van szó. A lap a kommentekben olvasható információkat összegezve azt írja, hogy a szennyeződésről tudomást szerezve Balatonfűzfő polgármestere jelezte az esetet a környezetvédelmi hatóságoknak.

A VEOL szerint a Katasztrófavédelem is kivonult a helyszínre. A megyei katasztrófavédelmi szóvivő, Csondor Henrietta szavai alapján azt írták, hogy a katasztrófavédelemnek vasárnap reggel jelezték az esetet, a balatonfűzfői hivatásos tűzoltók a helyszínre vonulását követően. A Katasztrófavédelem mobil laborral vizsgálja a víz elszíneződésének okát, illetve azt, hogy milyen anyag kerülhetett a patakba.

Az Index szerint évtizedeken át nagy mennyiségű ipari szennyezés került a Séd patakba – elsősorban a fűzfői Nitrokémia területekről és más térségi vállalatoktól. A szennyezett mederüledék problémájának megoldására megközelítőleg 800 ezer köbméter szennyezett üledéket távolítottak el.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés