hirdetés
Belföld

Veszélyes a levegő minősége több városban is

Veszélyes volt a levegő minősége csütörtökön Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren, Nyíregyházán és Miskolcon is a Levegőhigiénés Index alapján.

Veszélyes a levegő minősége több városban is
hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) arról adott tájékoztatást, hogy másik öt településen, nevezetesen Budapesten, Hernádszurdokon, Vácon, Szolnokon és Salgótarjánban egészségtelen volt a levegő, valamint további nyolc településen is kifogásolt levegőminőséget mértek – írja a 24.hu.

A megélénkülő szél már a mai napon javíthatja a levegő minőségét az országban.

Az NNK kitért rá, hogy a kis méretű aeroszol részecskék, vagyis szálló por magas koncentrációja akár rövid távú légúti tünetekhez, kötőhártya irritációhoz, könnyezéshez is vezethet, valamint súlyosbíthatja a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit.

Ezen felül növelheti a légúti fertőzések kialakulásának a kockázatát, szívritmustzavart okozhat, és még a stroke, az infarktus és az akut szívelégtelenség kockázata is emelkedhet hatására.

hirdetés

A kisméretű aeroszol részecskék a fűtési szezonban elsősorban a helytelen tüzelési módok révén jutnak a levegőbe. Ilyen például nedves és kezelt fa, vagy éppenséggel a műanyag égetése.

Az NNK egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a hulladékégetés jogsértő tevékenység, így szilárd tüzelőanyagként inkább hasított, száraz tűzifa, fapellet vagy fabrikett használható.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Michal Jarmoluk)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés