Belföld

Végzett az NNK a Sinopharm-vakcina vizsgálatával

hirdetés

Így már csak arra van szükség, hogy az OGYÉI is engedélyezze a kínai vakcina használatát.

Végzett az NNK a Sinopharm-vakcina vizsgálatával

Müller Cecília az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy továbbra is a krónikus betegeket veszélyezteti legfőképp a koronavírus. Az InfoStart.hu szerint megjegyezte azt is, hogy nő az aktív fertőzöttek száma, ám a vakcina hatékony fegyvert jelent a vírus ellen, ráadásul már ötféle készítmény áll rendelkezésre, és van engedélyezve.

A tisztifőorvos asszony elmondta, hogy az NNK megvizsgálta a Sinopharm vakcináját, és azt állapította meg, hogy hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeinek való megfelelése, így amennyiben a gyógyszerészeti intézet is jóváhagyja ezt, megkezdődhet a hazai alkalmazása.

A portál ugyanakkor emlékeztet arra, hogy január végén Müller Cecília jelentette be, hogy az OGYÉI engedélyezte a vakcinát, így jelen pillanatban ez alapján nem teljesen egyértelmű, hogy milyen engedély kell még.

Mindenesetre hamarosan közzéteszik a kínai oltóanyag leiratát.

A vakcina egyébként 79 százalékos hatékonyságú, és a várandósok, illetve a „nem jól beállított” krónikus betegek kivételével minden 18 éven felüli személy megkaphatja. A tárolása viszonylag egyszerűen megoldható, hiszen 2-8 fokon kell tartani, a két dózis között pedig 3 hétnek kell eltelnie.

Müller Cecília szerint egyre többen szeretnének oltakozni, így már közel 400 ezren meg is kapták legalább az első adagot.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés