hirdetés
Belföld

Változatlanul sok új fertőzöttet azonosítottak péntekre

Ismét sok új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak hazánkban.

Változatlanul sok új fertőzöttet azonosítottak péntekre
hirdetés

Meghalt 191, többségében idős, krónikus beteg, és 10 143 újabb koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte pénteken a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 6 145 984 embert oltottak be, közülük 5 858 119-en a második, 2 665 330-an pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 1 134 869-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 35 122 ember, a gyógyultak száma 910 745-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 189 002.

Kórházban 7463 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 566-an vannak lélegeztetőgépen.

hirdetés

Hatósági házi karanténban 60 555-en vannak, a mintavételek száma 8 559 975.

Az oltási akcióban eddig összesen 1 millió 16 ezren vették fel oltást, közülük 831 ezren már a megerősítő, harmadikat is megkapták. A sikerre tekintettel a kormány még egy héttel meghosszabbította az oltási akciót, így december 12-én vasárnapig továbbra is akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra reggel 7 óra és este 19 óra között.

A kórházak december 12-én vasárnapig megemelt oltási kapacitással várják az érkezőket, akár az első, akár az elmaradt második vagy a megerősítő harmadik oltásra.

Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot az elkerülheti a várakozást - áll a közleményben.

Emlékeztettek, az Európai Gyógyszerügynökség múlt héten engedélyezte az 5-11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával. Az első, gyermekek oltására való vakcinaszállítmány várhatóan december 13-án érkezik; az oltás menetéről a szülők időben tájékoztatást kapnak.

Jelezték: maszkot kell viselni az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken; a beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátóüzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Hozzátették: a bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók és a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait. Az egészségügyi dolgozók és a betegek védelme, valamint a betegellátás zavartalansága érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő, harmadik oltás.

Mint írták: az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben üzemorvosok is végezhetik az oltást.

Felhívták a figyelmet arra, hogy aki még nem regisztrált védőoltásra, az megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehet időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni az első, az elmaradt második és a harmadik oltásra is - olvasható a közleményben.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (194 419) és Pest megyében (154 381) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (70 648), Hajdú-Bihar (62 295), Bács-Kiskun (60 305) és Győr-Moson-Sopron megye (56 632). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (23 658) fertőzöttel.

Forrás: MTI

(A borítókép forrása: MTI/Vajda János)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés