Belföld

Változás jön az érettségiben

hirdetés

2023-tól nagyobb hangsúly helyeződik a vizsgákon a tanulói kreativitásra és problémamegoldó készségre az érettségi általános vizsgakövetelmények megújításának köszönhetően.

Változás jön az érettségiben

A kormány döntésének értelmében február 5-én kihirdették az egyes köznevelési tárgyú jogszabályok módosítását, melyek szerint az érettségi vizsgakövetelmények felülvizsgálatával folytatódik a köznevelésben a tartalomszabályzás felülvizsgálata és megújítása – írja az InfoStart.hu.

A lap szerint az a leglényegesebb, széles körben egyeztetett változás, hogy a 2020-ban közzétett új kerettanterve módszertani megközelítéséhez illeszkedve több vizsgatárgynál előtérbe kerülnek a kreativitást és önálló problémamegoltást igénylő értékelési formák, úgymint például a projektmunka, s egyes vizsgatárgyak struktúrája is ennek megfelelően változik majd.

Az általános vizsgakövetelmények ezentúl is az érettségi vizsgaszabályzatról szóló kormányrendeletben jelennek meg, viszont a részletes vizsgakövetelmények tavasszal, további egyeztetéseket követően tárcadokumentumként lesznek elérhetők a minisztérium, illetve az Oktatási Hivatal honlapján.

A változások felmenő rendszerben lépnek életbe, és a 2023/2024-es őszi vizsgaidőszakig (vagyis így természetesen ebben az évben is) még a korábbi vizsgakövetelmények szerint zajlanak az érettségi vizsgák.

A rendeletmódosításban rögzítik azt is, hogy kormány az Oktatási Hivatalt jelölte ki a jelnyelvoktatói névjegyzéket vezető hatóságként, emellett pedig módosulnak a tankönyvi eljárásokkal kapcsolatos határidők is.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés