hirdetés
Belföld

Valamivel drágább a fagylalt is, de a legtöbb helyen ez a minőségében is meglátszik

A nyár egyik legkedveltebb desszertje kétségkívül a fagylalt, amely ebben az évben is valamivel drágább lett. A magasabb árért viszont sok helyen jobb minőségű is a kínált fagyi.

Valamivel drágább a fagylalt is, de a legtöbb helyen ez a minőségében is meglátszik
hirdetés

A koronavírus-járvány előtti utolsó nyáron átlagosan 280-300 forint volt egy gombóc fagylalt a Balatonnál, s a tavalyi 300-350 forintos átlagárak után most ismét valamelyest drágult a hűsítő finomság – adott hírt róla a Növekedés.hu Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke tájékoztatása alapján.

Az évről-évre jellemző áremelkedés mellett azonban az ipartestület elnöke kiemelte azt is, hogy a legtöbb helyen jobb minőségű is lett a fagylalt. Mint fogalmazott, az egyik választható út az, hogy minőségi áron minőségi terméket kínálnak a fagylaltozók, cukrászdák.

A drágulás egyik oka egyébként az, hogy a nyersanyagok nagy része – például az olajos magvak, a csokoládék és a gyümölcspürék – külföldről érkezik, s az idei euró/forint-árfolyam miatt ezek beszerzése is költségesebb volt. Mivel az elmúlt években az időjárás nem minden esetben kedvezett a magyar gyümölcsnek, így a fagylaltkészítők is kénytelenek külföldi cégek fagyasztott termékeivel megoldani az utánpótlást. A bérköltségek drasztikus emelkedése ugyancsak szerepet játszik a drágulásban.

Az idei évben átlagosan 300-350 forint körül vásárolhatunk egy gombóc fagylaltot, azonban ennél drágább, akár 500 forintos árakkal is össze lehet futni néhol.

Mindez azt is jelenti, hogy ahol valóban kézműves, minőségi fagylaltot kínálnak, ott legalább 300 forintot el kell kérni egy gombócért, ugyanis hosszú távon nem tudnának boldogulni ennél alacsonyabb árak mellett. Nagyon olcsó, 200 forint körüli fagylalt esetében már van ok arra gyanakodni, hogy csak mesterséges aromákat, ételszínezékeket, és a térfogatot növelő adalékanyagokat tartalmazó fagylaltot kapunk a pénzünkért.

(A borítókép forrása: pixabay.com / RitaE)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés