hirdetés
Belföld

Vádat emeltek a Magyarországon terrorcselekményre készülő férfi ellen

Vádat emelt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség azzal a most 22 éves férfival szemben, akit júniusban fogtak el, mivel a tömegbe akart hajtani Magyarország területén.

Vádat emeltek a Magyarországon terrorcselekményre készülő férfi ellen
hirdetés

A vádirat szerint a férfi 2020 júniusában egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, egy évre rá pedig már az iszlám radikális, dzsihádista irányzatának követője, egyúttal pedig az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett – írja a Blikk.

Az egyetemi tanulmányokat folytató fiatalember idővel hűséget esküdött a terrorszervezetnek, minek során elkészítette annak zászlóját, amelyet szobájának falára helyezett, s az angol nyelvű esküszöveget is elmondta.

Merénylet végrehajtásával is támogatni akarta a terrorszervezetet, s már kereste is az elkövetés módját és a lehetséges célpontokat. Közben tudatosan böngészett az iszlamista terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat, s március és május között többekkel is online kommunikációt folytatott a terrorcselekmények elkövetéséről.

Egy felhasználótól például májusban szöges csőbomba házi elkészítésével kapcsolatos írásos anyagokat és tanácsokat kapott, melyek nyomán meg is kezdte a csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését – többek között távirányítót rendelt egy webáruházból. Nem sokkal később egy másik online beszélgetőpartnerével megállapodott benne, hogy közösen, azonos időben követnek el nagy hírértékkel bíró, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet.

hirdetés

Ehhez a férfi Siófokon akart turisták közé hajtani, míg társa Budapesten követett volna el a csőbombával merényletet.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Terrorelhárítási Központ közreműködésével akadályozta meg a férfit a tervei végrehajtásában, amikor is június elsején elfogták őt.

Az ügyészség a férfival szemben terrorista csoportban történő elkövetés érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, s a vádiratban indítványozta a vádlott fegyházbüntetésre ítélését a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségének kizárásával.

A vádlott jelenleg is letartóztatásban van.

(A borítókép forrása: pixabay.com / MiamiAccidentLawyer)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés