hirdetés
Belföld

Úton van a hajóroncs kiemelésére igyekvő úszódaru

Úton van, s szerda reggel 9 óra körül már útja negyedénél-ötödénél Nyergesújfalunál járt a Clark Ádám úszódaru, amellyel a budapesti hajóbalesetben elsüllyedt jármű roncsait emelik majd ki.

Úton van a hajóroncs kiemelésére igyekvő úszódaru
hirdetés

Szerdán is nagy erőkkel dolgoznak a búvárok azon, hogy az elsüllyedt Hableány roncsain emelőpontokat alakítsanak ki. Amennyiben sikerül több ponton rögzíteni, a kiemelése 20-30 perc alatt is megtörténhet optimális körülmények mellett, de tekintve, hogy a hajó már mintegy hetven éves, és károsodhatott is a baleset során, akár ketté is törhet – számol be a fejleményekről a Hirado.hu.

A kiemelést követően vagy maga hajózik el, vagy ha ez nem lehetséges, akkor uszályokkal viszik egy ellenőrzési pontra – idézi a portál Joó Csaba szavait. A beszámoló szerint a Margit híd egyik pillérénél már megjelentek a katonák, valamit a TEK és a katasztrófavédelem szakemberei, akik a roncs felett végeznek méréseket. A búvárok, ha minden jól megy, akár már ma lemerülhetnek a helyszíni tudósítás szerint.

A Hirado.hu azt írta, hogy az úszódaru reggel nyolc órakor már Dunaradványnál járt, és kapitánya szerint a korábban tervezettnél hamarabb, délután három óra körüli időpontra megérkezhet az Újpesti vasúti hídhoz. Az egyik legkritikusabb helyszín, a komáromi vasúti híd alatt már sikerült áthaladnia az úszódarunak, amely Komáromból indult el reggel fél hétkor.

Az úszódarunak az esztergomi Mária Valéria híd alatti átkelés jelenthet még némi kihívást, azt követően azonban a többi híd alatt várhatóan könnyedén át tud majd jutni. A mentést ugyanakkor nem segíti, hogy az elmúlt órákban kis mértékben emelkedett a Duna vízszintje.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés