hirdetés
Belföld

Úrrá lettünk a járvány harmadik hullámán a vakcináknak köszönhetően

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy jövő hét hétfőtől kezdődően részlegesen feloldják a kórházi látogatási tilalmat, azonban koronavírusos betegeket továbbra sem lehet látogatni az intézményekben.

Úrrá lettünk a járvány harmadik hullámán a vakcináknak köszönhetően
hirdetés

Egyébiránt az a szabály, hogy a betegekhez egy nap egy látogató mehet be, ő egy óráig maradhat, s védettségi igazolvánnyal kell rendelkeznie.

Az MTI beszámolója szerint az országos tisztifőorvos úgy látja, hogy az oltásoknak köszönhetően sikerült úrrá lenni a járvány harmadik hullámán, s továbbra is nyitva vannak az oltási időpontok, így a regisztráltak rögtön tudnak időpontot foglalni.

A szerdán meghirdetett 199 ezer adagnyi Pfizer vakcina felét csütörtök délre lefoglalták, s az oltópontokon még van AstraZeneca és Szputnyik V is, de csak korlátozott számban. Az orosz vakcinából a szerződött mennyiséget már leszállították.

A mai napon érkezik 64 800 adag Moderna vakcina, pénteken pedig 55 200 adag AstraZeneca készítmény is jön még, amelyeket a második körös oltásokhoz használnak fel.

A háziorvosoknál Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákat hasznának.

A szociális intézményekben is javult a helyzet a statisztikák alapján. Jelenleg 1720 gondozott koronavírus-pozitív a szociális intézményekben, ami az összes gondozott 2 százaléka – közülük pedig 618 főt gondoznak kórházban.

Összesen közel 20 ezren fertőződtek meg az intézmények lakói közül, míg a fertőzést követően 3788-an hunytak el, ami az összes magyarországi elhunyt 13 százaléka.

A szociális intézmények minden olyan dolgozója és gondozottja kapott már oltást, akik jelentkeztek érte – ez 89 ezer embert jelent. A gondozottaknál 96, a gondozóknál pedig 92 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma az oltásoknak köszönhetően.

Az országos tisztifőorvos megjegyezte, a vírus indiai variánsát egyelőre nem mutatták ki hazánkban.

(A borítókép forrása:MTI/ Kiss Dániel)


hirdetés

További híreink