hirdetés
Belföld

Újraéledhet a Nyírvidéki Kisvasút

Szinte pontosan tíz éve, 2009. december 12-én szűnt meg ideiglenesen a forgalom az addigra már „elhanyagolt” Nyírvidéki Kisvasúton, most azonban remény látszik arra, hogy visszanyeri régi fényét a kisvasút.

Újraéledhet a Nyírvidéki Kisvasút
hirdetés

Az augusztus elsejei Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az elkövetkező három évben 12,6 milliárd forint áll rendelkezésre a tizennyolc kisvasút pályájának, járműveinek a tervezésére és felújítására, és a listán a Nyíregyháza-Sóstó szakasz felújításának tervezése is szerepel – idézi fel a SZON.hu.

A lap a MÁV igazgatóságától most megtudta azt is, hogy megtörtént a Nyírvidéki Kisvasút gyomirtása az állomások területén, és karbantartás alatt áll a mozdony is, amely várhatóan tavasszal állhat ismét munkába.

A SZON.hu szerint az elmúlt években több próbát is tettek a forgalom újraindításával, és noha több személykocsit és mozdonyt is dunántúli kisvasutakra szállítottak, a nyitott kocsik kivételével mindenből maradt Nyíregyházán is.

A vasúttársaság a lapnak ismertette, hogy a kormány idén júliusi határozatában döntött egyes turisztikai célú, keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztéséről, ide értve a Nyíregyháza-Sóstó vonalat is, amelynek felújítására lehet számítani.

hirdetés

„A kiadott feladatnak megfelelően a MÁV megkezdte a tervezési közbeszerzési eljárás előkészítését. A várhatóan 2020 első felében induló eljárás keretében készül el az engedélyezési és kivitelezési terv. Mind a kisvasúti, mind az intermodális csomópont tervezése során figyelembe veszik a két fejlesztés igényeit”

– derül ki a MÁV tájékoztatásából.

Vagyis a jövőben a kisvasút ismét fontos turisztikai attrakció lehet majd a felújítást követően Nyíregyházán.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés