Belföld

Újabb trükkös csalás a láthatáron

Ingyenes első csomaggal húzzák csőbe a gyanútlan vásárlókat trükkös vállalkozások, amint arra nemrégiben a fogyasztóvédelmi hatóság figyelmeztetett.

Újabb trükkös csalás a láthatáron

Jellemzően egészségmegőrzőnek mondott étrend-kiegészítőket kínálnak telefonon az embereknek, s csaliként az első csomagot ingyenesen ki is szállítják a csalók, azonban a megrendeléssel együtt a vásárló beleegyezik abba, hogy később havonta automatikusan újraküldjék az akár több tízezer forintos terméket – számol be róla a Blikk.

Amennyiben a gyanútlan vásárló nem fizeti be az újabb csomagokhoz mellékelt csekket, úgy a trükköző vállalkozás egyszeri felszólítás után behajtócégen keresztül próbálja érvényesíteni a követelését, ám ekkor már egyéb költségeket és kamatot is felszámít. A lap párhuzamot von ezen módszer és a korábban sok problémát okozó kamu termékbemutatós hálózatok között.

Az egyik érintett idős nő elmondta, hogy neki kozmetikumokat küldtek, az első csomagban ingyen, s ha nem mondta volna le időben, akkor legközelebb már 16 ezer forintért. A hölgy szerint olyan trükkösen fogalmazták meg a szöveg sorait, hogy az üzlet hátulütőire csak nagy odafigyeléssel lehet felfigyelni.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Blikk szerint arról adott tájékoztatást, hogy a hatóság kiemelten ellenőrzi az új értékesítési formákat, s a fogyasztókat arra kérik, feltétlenül jelezzék a kormányhivataloknál, ha megtévesztő, visszaélésszerű gyakorlattal találkoznak, ezzel is megkönnyítve a munkájukat.

A lap szerint a fenti esetben vázolt szituációknál is megilleti a vásárlót a tizennégy napos elállási jog, míg a fogyasztóvédelem az árubemutatóval vagy telefonos értékesítéssel kapcsolatos jogszabálysértés esetén 15 ezer forinttól a nettó árbevétel 5 százalékáig terjedő bírsággal is sújthatja a vállalkozásokat.

A lap által megkérdezett ügyvéd szerint a vételárat az értékesítő csak akkor követelheti, ha a terméket átvették, felbontották, és 14 napon belül nem éltek az elállási joggal, vagyis a terméket igazolhatóan nem küldték vissza. Akadnak olyan esetek is, amikor az elállási jog meghosszabbodik, s amikor a nemfizetésre hivatkozva behajtóval fenyeget egy cég, érdemes lehet a békéltető testület előtt jelezni, hogy nem adott tájékoztatást a cég az elállási jogról.További híreink