hirdetés
Belföld

Új lehetőséget kapnak a rendőrök az azonosításkor

Az Országgyűlés tavaly decemberben szavazta meg a rendőrségi törvény módosítását az „egyes eljárások egyszerűsítése és elektronizálása érdekében szükséges” törvényben. Ennek értelmében például arcfelismerést is alkalmazhatnak majd az egyenruhások, ha valaki nem akarja azonosítani magát.

Új lehetőséget kapnak a rendőrök az azonosításkor
hirdetés

A tavaly decemberben megszavazott változás május elsejével – vagyis most péntektől – lép életbe, s ennek értelmében a rendőrség már akár arcfelismerést is igénybe vehet bizonyos esetekben – számol be róla az InfoStart.hu.

A lap azt írja, hogy a törvény értelmében amennyiben a személyazonosság megállapítása más módon nem biztosítható, vagy nem bizonyítható, úgy a hatóság munkatársai fényképfelvételt készíthetnek, ujjlenyomatot vehetnek, illetve észlelés és mérés alapján rögzíthetik a külső testi jegyeket.

Az egyenruhások a fénykép alapján a helyszínen automatizált összehasonlítást végezhetnek az e célra rendszeresített eszközzel, majd ha még így sem járnak sikerrel az azonosítást illetően, úgy az igazoltatottat előállíthatják további adategyeztetésre.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés