hirdetés
Belföld

Új kullancsfajok a láthatáron

Sajnos az éghajlatváltozás miatt új kullancsfajok is megjelentek hazánk területén, amelyek a háziállatokra is veszélyt jelenthetnek.

Új kullancsfajok a láthatáron
hirdetés

A klímaváltozással összefüggésben megjelennek hazánkban olyan, eddig nálunk jelen nem lévő, „egzotikusabb” kullancsfajok, amelyek elsősorban a kutyákra és haszonállatokra jelentenek veszélyt, mivel különböző kórokozókat terjesztenek – írja az InfoStart.hu Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének munkatársa tájékoztatása alapján.

A szakember szerint az elmúlt években megfigyelhetővé vált, hogy az ország középső és déli részén egy olyan kullancsfaj bukkant fel, amely a mediterrán térségben tartott kutyák nagy részét fertőzi meg. A fajnak kifejezetten a klímaváltozás adta meg a lehetőséget a terjeszkedésre, hiszen így már hazánkban is kedvező feltételeket talált a megtelepedéshez.

A probléma mértékét illetően a szakember kifejtette: az utóbbi évek során megfigyelhetővé vált, hogy az ország középső és déli részén

„Az igazi veszélyt ugyanakkor az jelenti, hogy a kutya környezetében jóval rövidebb idő alatt képesek nagy tömegben elszaporodni más, korábban ismert kullancsfajokhoz képest. Ráadásul ezzel egyidejűleg – elsősorban a kutyákra, ritkábban az ember számára is – veszélyes kórokozókat hordozhatnak be az országba, ami kihívást jelent az állatorvosok és nem utolsó sorban az állattartók számára”

– fogalmazott Farkas Róbert.

Amennyiben ezek bejutnak az országba, úgy legvalószínűbb, hogy a déli országrészben telepednek meg, azonban Budapesten és annak környékén is megmaradhatnak. Fontos, hogy az állattartók, amikor kullancsot találnak az állaton, ne dobják el az élősködőt, hanem vigyék el az állatot kezelő állatorvoshoz, aki az egyetemhez juttatja el a kullancsot. Ezzel lehetőség nyílik újabb információk gyűjtésére.

A tartósan meleg időszakokban egyébként az egzotikus és a régebb óta hazánkban lévő kullancsfajok aktivitása is erősödik, és enyhébb idő esetén akár télen is számítani lehet kullancsra.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Jerzy Górecki)


hirdetés

További híreink