hirdetés
Belföld

Új invazív rovarfaj ütötte fel a fejét a főváros környékén

Már nem csak a poloskákkal gyűlhet meg a bajuk a Budapesten és az agglomerációban élőknek, de a kertvárosi erdeicsótánnyal is, amely azonban szerencsére inkább a kertek, mintsem a lakások „betolakodója”. Nem kártevő, azonban tömeges jelenlétével zavaró lehet.

Új invazív rovarfaj ütötte fel a fejét a főváros környékén
hirdetés

Magyarországon új faj a budapesti kertvárosi övezetekben és az agglomerációban is felbukkanó kertvárosi erdeicsótány – tudta meg az InfoRádió Puskás Gellérttől, a magyar Természettudományi Múzeum állattárának munkatársától.

A szakember szerint hazánkban 2005-ben észlelték az állat jelenlétét, azonban az elmúlt években már tömegessé kezdett válni. Az eredetileg dél-európai rovar terjedésében az emberi behurcolás is fontos tényező lehet, ám az állat éppen azért is tud ilyen mennyiségben megmaradni, mert jól érzi itt magát.

Egyébként egy szabadon élő fajról van szó, lakásokba leginkább azért repülhet be mégis, mert vonzza a fény. Az invázió csúcsa nyár végén, ősz elején van, azután elmúlik. Nálunk nem él más természetes ellensége az egyéb rovarokat is fogyasztó állatokon kívül, nem tudni azt sem, hogy parazitája megtalálható-e. Sőt, nem biztos az sem, hogy a tél hidege gátat szabna a csótánynak.

A szakértő szerint a kertvárosi erdeicsótány nem tesz kárt növényekben, és általa terjesztett esetleges betegségről sincsen tudomás. Egyedül a szúnyogháló biztosít hatékony védelmet az ellen, hogy a lakásba jusson.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés