hirdetés
Belföld

Továbbra is többeket ápolnak kórházban súlyos fertőződés miatt

A javuló járványügyi helyzet ismertetése mellett Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján szólt arról is, hogy sajnos még súlyos, szövődményes eseteket is ápolnak a kórházakban. Kórházban 3282-en, lélegeztetőgépen 379-en vannak.

Továbbra is többeket ápolnak kórházban súlyos fertőződés miatt
hirdetés

A tizennyolc éven felüliek még foglalhatnak időpontot a Sputnyikra, valamint a Sinopharm és az AstraZeneca oltására is. A 16-18 éveseket a Pfizer készítményével oltják – közülük 84 ezren regisztráltak a megadott időpontig, és 80 százalékuk már időpontot is foglalt – írja az InfoStart.hu Müller Cecília tájékoztatása alapján.

Azok a fiatalok, akik nem regisztráltak múlt hét péntekig, kedden sms-t kapnak, így lehetőségük lesz időpontot foglalni kedden és szerdán, később azonban már nem, hiszen akkor már az oltások beadása veszi kezdetét.

Jelenleg a háziorvosoknál a Sinopharm, a Janssen és a Moderna vakcinájával oltanak, közben pedig a második körös Pfizer vakcinákból is érkezett egy újabb szállítmány a nap folyamán.

Jelenleg már azok is olthatóak háziorvosi vagy kezelőorvosi konzultáció után, akik három hónapon belül estek át a koronavírus-fertőzésen.

Müller Cecília kiemelte, hogy az egyre magasabb átoltottsággal együtt a sok védett ember közösségi védelmet is generál, azonban ilyen körülmények között is nagyon fontos az egyéni védelem.

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy tanácsos hiteles híreket olvasni, illetve kerülni az álhíreket. Javasolta, hogy mindenki pihenjen, aludjon eleget, hiszen ez a feltétele annak, hogy egészségesek maradjunk. Fontos azonban még a testmozgás és a relaxáció is.

Szólt továbbá a poszt-covid lehetséges tüneteiről is – ezek között a fáradtság, bágyadtság, ízületi fájdalmak és szívproblémák is jellemzőek lehetnek egyes esetekben. Közzé fogják tenni a poszt-covid ambulanciák listáját is, így a gyógyulást követően tünettel küzdők tudni fogják, hová fordulhatnak. A szolgáltatást gyermekek és felnőttek egyaránt igénybe vehetik.

(A borítókép forrása: MTI/Rosta Tibor)


hirdetés

További híreink