hirdetés
Belföld

Továbbra is oltanak hazánkban az AstraZeneca készítményével

Továbbra is oltanak hazánkban az AstraZeneca készítményével - Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján egyebek mellett erre is kitért. Közölte azt is, hogy egyelőre nem javulnak a járványügyi adatok – a szennyvízvizsgálat eredményei is emelkedést vetítenek előre.

Továbbra is oltanak hazánkban az AstraZeneca készítményével
hirdetés

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy nagyon erőteljes a járvány terjedése, s az egészségügyi ellátórendszerre kiemelkedően is nagy terhelés nehezedik, ám számos más szektor is terhelés alatt átt. A hosszú hétvégén 1126 ember került kórházba a súlyos lefolyású betegség miatt – írja az InfoStart.hu a tisztifőorvos asszony tájékoztatása alapján.

Müllet Cecília ismét a felelősségteljes viselkedés fontosságára figyelmeztetett, s megjegyezte, hogy a brit vírusmutáns fertőzőképesebb, mint a „normál” koronavírustörzs, s jellemző még rá, hogy fiatalabbakat betegít meg, akár súlyosabb betegséget okozva rövid idő leforgása alatt.

A mai napon újabb 120 510 adag Pfizer-vakcina érkezett, amelyet elsősorban a regisztrált idősek kapnak meg. A holnapi nap folyamán a Sinopharm készítményéből is érkezik 100 ezer adag, és a héten az AstraZeneca készítményéből is várnak további adagokat.

A szennyvízvizsgálatok eredményei az előttünk álló hétre emelkedést vetítenek előre, és minden járványügyi adat kedvezőtlenül alakul. A kedvezőtlenül alakuló járványgörbe egyébként javarészt a könnyebben terjedő vírusmutációk számlájára írható a tisztifőorvos asszony szerint.

hirdetés

Az AstraZeneca védőoltásával kapcsolatosan az esetleges vérrögképződés aggálya miatt a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség is közölte álláspontját, melyek szerint az eddig beoltott 17 millió ember közül mindössze 15 trombózisos és 22 tüdőembóliás eset vált ismertté, ami az oltás nélküli időszakokkal összehasonlítva nem jelent magasabb számokat. Annak pedig, hogy valakinek bármi baja legyen a vakcinától, kisebb az esélye, mint annak, hogy a koronavírusba haljon bele valaki.

Az említett eseteket ráadásul nem tudták ok-okozati összefüggésbe hozni a vakcina beadásával, illetve maga a koronavírus-betegség is vérrögképződéssel járhat, hiszen a kiserek belső falát támadva fokozza a vérrögképződés mértékét.

Egyelőre hazánkban a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség közléseinek megfelelően oltanak az AnstraZeneca vakcinájával, de több szakmai grémium is állást foglal még az ügyben.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés