hirdetés
Belföld

Továbbra is a fiatalok körében a legtöbb a fertőzött

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a fertőzöttek korösszetétele javarészt változatlan, és a fiatalok közt van most a legtöbb fertőzött.

Továbbra is a fiatalok körében a legtöbb a fertőzött
hirdetés

Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón közölte, hogy 633 fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma mára, illetve nyolc beteg hunyt el. Eddig 632 031 PCR-vizsgálatot végeztek összesen – írja a Blikk.

Az országos tisztifőorvos elmondása szerint változatlan a fertőzöttek korösszetétele, vagyis többségében a fiatalok közül kerülnek ki a fertőzöttek. A legérintettebb a 20-29 éves korosztály, azonban a náluk fiatalabbaknál is nagyobb számban jelent meg a fertőzés.

Szólt arról is, hogy a védekezés terv szerint zajlik, melynek része, hogy szigorúan és szélesebb körben kell viselni a maszkot, illetve a szórakozóhelyek csak 23 óráig tarthatnak nyitva a csoportosulások megakadályozásának érdekében.

Több olyan rendelkezés is van, amely már a nyár közepe óta érvényes, de a nyilvánosság csak kevésbé figyelt fel rá. Az egyetlen lényegi változás az, hogy a hatósági házi karantén ideje tíz napra csökkent, s immár benne van a kód, amivel táppénzre lehet venni a beteget, s rögzítik az adatszolgáltatás módját, valamint az ellátási módokat is.

hirdetés

A cél a közösségi terjedés megakadályozása, így figyelik a kisebb közösségekben uralkodó állapotokat – óvodákat, iskolákat is –, hogy helyben lehessen izolálni szükség esetén.

A sajtótájékoztatón Gál Kristóf emlékeztetett rá, hogy ha egy magyar állampolgár személyforgalomban a magyar határhoz érkezik, akkor tíz napra elrendelik esetében a hatósági házi karantént, vagy a kijelölt karantént. Nem magyar állampolgárok csak illetékes rendőrkapitányság által kiadott engedéllyel léphetnek be, ha pedig ezt megteszik, akkor ugyancsak karantén vár rájuk.

Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy mostanra sok ismeret összegyűlt az új koronavírussal kapcsolatosan, például az, hogy nem influenza-szerű alsó- és felsőlégúti megbetegedést okoz, hanem a teljes szervezetet igénybe veszi, és még az erek belső falán is gyulladást okozhat, ami veszélyessé teszi a krónikus betegek számára.

A betegség lefolyása igen különböző, hiszen míg egyeseknél tünetmentesen zajlik le a fertőzés, addig másoknál nagyon komoly szövődmények is kialakulhatnak – vagyis, az a legbiztonságosabb, ha nem kapjuk el a fertőzést, ami az összes megszabott szabály betartásával segíthető elő.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés