hirdetés
Belföld

Több iskola közt ingáznak egyes vidéki tanárok

Noha a tanév még csak nemrég ért véget, már 1865 álláshirdetés közül választhatnak a pedagógusok a közigállás.gov.hu oldalon, ha rákeresnek a „tanár” szóra.

Több iskola közt ingáznak egyes vidéki tanárok
hirdetés

Akad ugyan egyetemi vagy főiskolai hirdetés is, de legnagyobb számban az általános iskolákban és középiskolákban keresik a tanárokat, valamint alsó tagozatos tanítóból is kilencszázat, óvodapedagógusból pedig valamivel több, mint nyolcszázat keresnek jelenleg az országban – írja a 24.hu.

A kistelepüléseken a leginkább aggasztó a helyzet, s Neubauer Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint akadnak olyan tanárok is, akik akár három, négy, esetleg öt iskolában tanítanak párhuzamosan, így gyakran nap mint nap máshol tartanak órát.

„Hétfőn az egyik település iskolájába mennek, kedden a másikba, szerdán a harmadik településre, és így tovább”

  • jellemezte a helyzetet a PSZ helyi elnöke.

Elsősorban a természettudományos tantárgyakat tanító tanárok dolgoznak több iskolában párhuzamosan, hiszen a kisebb települések iskoláiban egy-egy évfolyamon csak egy osztály van, ezért a kétszakos tanároknak is csak heti 6-8 órája lenne az ilyen intézményekben.

Ez azonban jóval kevesebb a pedagógusok minimális heti óraszámánál, ezért arra kényszerülnek, hogy az iskolák között ingázzanak, és több helyen is tanítsanak.

A helyzet azért rossz, mert nehezebben tudják megismerni egy-egy iskolában, osztályban a gyerekeket az állandó ingázás miatt, továbbá a többség pár évnél tovább nem is bírja a helyzetet, így vagy keres állást egy nagy iskolában, vagy elhagyja a pályát.

Mindez a cikk szerint ahhoz is vezet, hogy a kisebb települések iskolái közül több nem tudja pótolni a nyugdíjba vonuló tanárokat és tanítókat.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Jerry Kimbrell)


hirdetés

További híreink