hirdetés
Belföld

Több ezer vadludat zavart meg egy helikopter Tatán

A helikopter nem is szállhatott volna ilyen alacsonyan, mivel a Ramsari területen a vadludak vonulási idejében légügyi korlátozás hivatott biztosítani a madarak zavartalan vonulását és telelését.

Több ezer vadludat zavart meg egy helikopter Tatán
hirdetés

Noha Tatán az elmúlt években számos pozitív kezdeményezés történt a vadludak és az Öreg-tó élővilága védelmének érdekében, ide értve a lakosság által is támogatott tűzijátéktilalmat, most sajnos egy negatív eseményt lehetett tapasztalni, hiszen egy alacsonyan repülő helikopter madarak ezreit zavarta meg.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tesz a helikopter ellen, amely a tatai Öreg-tó felett repülve megriasztotta és felzavarta az ott vonuló mintegy 24 ezer vadludat – derül ki az Index cikkéből.

A riadtan felreppenő vadludakról egy hobbifotós készített videót, s a felvételt az oldalán is megosztotta, bejegyzésében megjegyezve, hogy a videó elején a helikopter hangjára idegesen felfigyelő ludakat lehet látni, amelyek aztán a közeledő járműtől tartva azonnal felrepültek a tómederből.

A videót készítő nő megjegyezte, hogy a ludak mellett más madarak is megriadtak, s a helikopter alatt ott keringett az akkor bent lévő összes madár. Mivel nem állatkerti madarakról van szó, nincsenek hozzászokva az ember okozta zajokhoz, így fontos lenne, hogy óvják őket az efféle zavarástól.

hirdetés

Csonka Péter, a Tatai Vadlúd Sokadalom fő szervezője elmondta, hogy az Öreg-tó Ramsari területnek minősül, és a vadludak telelési idején, vagyis október elsejétől március harmincegyedikéig légügyi korlátozás van érvényben.

A légi járműveknek ennek értelmében 1500 láb repülési magasságot kell tartaniuk, vagyis ennél magasabban repülhetnek csak az érintett terület felett.

A felvételt még elemzik, s annak alapján terveznek feljelentést tenni, a helikopter lajstromszámának megismerését követően.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Capri23auto)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés