hirdetés
Belföld

TEK-es járművek jelentek meg az osztrák határnál a bécsi terrortámadást követően

A bécsi terrortámadást követően, éjfél körül a TEK-eseket Sopronban látták, egyesek pedig azt írták a közösségi oldalakon, hogy a terrorelhárítók szirénázó járműveinek vonulását is látták.

TEK-es járművek jelentek meg az osztrák határnál a bécsi terrortámadást követően
hirdetés

A Terrorelhárítási Központ a Blikk megkeresésére elmondta, hogy a TEK felkészült a bécsi terrortámadás menekülő tettesének feltartóztatására, s a bécsi incidenst követően azonnal felvették a kapcsolatot az osztrák biztonsági szervekkel.

A lapnak adott nyilatkozatukban közölték, hogy az elkövetés jellege miatt Hajdu János vezérőrnagy, a TEK főigazgatója nagy létszámú műveleti erőt rendelt el a menekülési irányként számításba vehető osztrák határszakaszra, és még az éjszaka során az egységek meg is érkeztek a kijelölt helyszínre.

Egyúttal közölték, hogy a TEK feladata, hogy felkészüljön az elkövető(k) feltartóztatására, illetve adott esetben a határon keresztül történő üldözésükre. Munkájuk során folyamatosan tartják a kapcsolatot az osztrák biztonsági szervekkel, köztük az EKO Cobra különleges egységgel.

A Blikk egyúttal Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőt is megszólaltatta az üggyel kapcsolatosan, akitől megtudták, hogy a terrorelhárítók megjelenése egy ilyen esemény után természetes, hiszen le kell zárni a lehetőségeknek megfelelően a határt annak okán, hogy a még szökésben lévő terrorista számára a határ nem jelent akadályt.

hirdetés

A szakértő megjegyezte azt is, hogy az eddigi kockázatanalítisek arról szóltak, hogy Magyarország, noha az Iszlám Állam elleni együttműködésben részt vesz, nem jelentett célpontot a terroristáknak, akik elsősorban a nyugat-európai országokat célozták. A bécsi események viszont ezt annyiban átértékelik, hogy a szakértői vélemények szerint immár az is elképzelhető, hogy Kelet-Európa terrorista műveleti területté minősült át, amely tekintetben Magyarország annyiban van jobb helyzetben Ausztriánál, hogy ide a szélsőséges iszlám nem ágyazódott be.

A biztonságpolitikai szakértő jó hírnek nevezte azonban azt, hogy a terroristák egy részét elfogták, így ugyanis meglátása szerint kiderülhet például az is, hogy a bécsi merényletet végrehajtóknak milyen kapcsolataik voltak, honnan volt fegyverük, illetve ki és hol képezte ki őket a lőfegyverek használatára és robbanószer készítésére.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés