hirdetés
Belföld

Tanácsokkal látták el az üdülni készülőket a vízi rendőrök

Küszöbön az igazi nyár, így a Gárdonyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vízi körzeti megbízottjai is éberebben ügyelnek a turisztikai idényben a Velencei-tóhoz érkezők biztonságára.

Tanácsokkal látták el az üdülni készülőket a vízi rendőrök
hirdetés

A rendőrök közleményben hívták fel a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra, hiszen egyre több vitorlázó, szörfös és más vízi sportot űző ember jelenik meg, továbbá a fürdőzők biztonságára is figyelnek a rendőrök.

A közlemény szerint csak vezetői engedéllyel vezethetőek az olyan gépi meghajtású vagy vitorlás vízi járművek, amelyek testhossza meghaladja a 6,2 métert, vagy motorteljesítménye nagyobb 4 kilowattnál, illetve amelynek vitorlafelületen meghaladja a 10 négyzetmétert.

A vitorlával ellátott, nem gépi meghajtású csónakot 14. életévét betöltött, úszni tudó, a vezetésben is kellő gyakorlattal rendelkező személy vezetheti, aki tisztában van a vízi közlekedési szabályokkal és az adott vízterület sajátosságaival is.

Legalább tizenhét évesnek kell lenni ahhoz, hogy valaki vezetői engedélyhez nem kötött, gépi meghajtású csónakot vezethessen.

Fontos szabály az is, hogy amennyiben egy csónakban többen tartózkodnak, úgy indulás előtt ki kell jelölni egy 16 éven felüli vezetőt,

A vízi jármű vezetője felelős az abban tartózkodó személyek és a jármű biztonságáért, valamint a vízi közlekedés szabályainak betartásáért.

Az úszni nem tudó, illetve 14 éven aluli személyeknek kötelező mentő mellényt viselniük a csónakban.

A rendőrségi közlemény kitért arra is, hogy indulás előtt ki kell merni a vizet a csónakból.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Eszter Miller)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés