hirdetés
Belföld

Szombatra is 400 felett volt az új fertőzöttek száma

A friss adatok szerint ismét 400 felett nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma.

Szombatra is 400 felett volt az új fertőzöttek száma
hirdetés

Meghalt 27, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 465 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton, kiemelve: eddig 5 120 109 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 539 868-an már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 804 032-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 709-re, a gyógyultaké 692 248-ra emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 82 075. Kórházban 1024 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 114-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 10 302-en vannak, a mintavételek száma 5 801 554-re nőtt.

Kiemelték, hogy az oltásoknak köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, az 5 millió beoltott elérésével életbe lépett az újraindítás újabb, ötödik fokozata. Ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van - figyelmeztettek.

Vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és az üzletek, éttermek nyitvatartására vonatkozó korlátozásoknak. Ugyanakkor továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben - írták.

Hozzátették, a szabadban tartott kisebb rendezvények (500-nál kevesebb résztvevővel) bárki által látogathatók. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyeken életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek vehetnek részt.

Közölték: a május 30-i gyermeknapi zenés-táncos rendezvényeken a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülők, felnőttek és a velük lévő 18 év alatti gyerekek, fiatalok vehetnek részt.

Felhívták a figyelmet, hogy Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az oltásra regisztráltak száma 5 millió 214 ezer és 90 százalékuk már meg is kapta az oltást. Azt a félmillió regisztráltat, akiket még nem oltottak be, sms-ben is kérik arra, hogy vegyék fel az oltást.

Az online időpontfoglalóban jelenleg Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik, valamint bizonyos oltópontokon Moderna-oltás foglalható.

Mobiltelefonra ingyenesen letölthető a védőoltást igazoló alkalmazás, amely alkalmas a védettségi igazolvány kiváltására - írták.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (143 522) és Pest megyében (111 406) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 219), Győr-Moson-Sopron (44 276) és Hajdú-Bihar megye (42 450). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 674).

Forrás: MTI

(A borítókép forrása: MTI/Komka Péter)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés