Belföld

Szlávik János az új koronavírus variánsok veszélyeiről is beszélt

Szlávik János infektológus főorvos elmondta, hogy amennyiben tovább romlanak a járványszámok, nem kizárt az sem, hogy szigorításra lehet szükség.

Szlávik János az új koronavírus variánsok veszélyeiről is beszélt
hirdetés

A főorvos megjegyezte, hogy már most nagyon súlyosnak érzi a helyzetet, s ez a brit vírusmutáns miatt van így részben, mivel az halálosabb a korábbiaknál - olvasható az ATV cikkében.

Azt ugyan nem tudni, hogy mennyivel, de akár 50 százalékkal is több esetben vezethet halálhoz ez a variáns az eredeti vírusnál, ami mellett ráadásul még gyorsabban is terjed, és fiatalabbakat fertőz meg.

hirdetés

Szlávik János szerint megpróbálnak annyi ágyat – köztük intenzív ágyakat – felszabadítani, hogy azokon a betegeket biztonságosan el lehessen látni.

Egyelőre a Dél-Pesti Centrumkórházban nem kellett olyan problémával szembenézniük, hogy esetlegesen betegek között kelljen dönteniük, s Szlávik János elmondta azt is, hogy Magyarországon összességében rendelkezésre áll annyi ágy, amivel elkerülhető, hogy ilyen döntéseket kelljen meghozni.

Ami a halálozások számát illeti, az adatok összehasonlításának nehézségét hangsúlyozta a főorvos, hiszen Magyarországon olyan típusú halálozási rátát dokumentálnak, amelyben szerepel minden olyan eset, amikor valaki koronavírus-fertőzöttként került kórházba, majd később koronavírusban halt meg. Egyes más országokban ellenben van egy 28 napos végső határ, amelyet követően az elhunytat már nem a koronavírus áldozatának tekintik.

Szlávik János elmondta, hogy az is fertőzhet, aki már be van oltva, ám nem olyan mértékben, mint a be nem oltottak, az általános iskolákat pedig azért hagyhatták nyitva, mert a gyermekek között nem jellemző, hogy szuperfertőző volna bárki.


hirdetés

További híreink
hirdetés