Belföld

Szlávik János az orosz vakcináról is beszélt

hirdetés

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy az orosz Szputnyik V vakcina azonos elv alapján működik, mint az AstraZeneca készítménye.

Szlávik János az orosz vakcináról is beszélt

Az infektológus főorvos ismertetése szerint mindkét vakcinában ártalmatlan, úgynevezett adenovírusokat használnak arra, hogy a szervezet megtanulja felismerni a koronavírust – írja az InfoStart.hu.

Mindkét vakcinára ugyancsak jellemző, hogy az információkat hordozó vírusok aztán teljesen eltűnnek a szervezetből.

Szlávik János felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad egy oltóanyag kapcsán azért fanyalogni, mert az esetleg keletről származik, hanem figyelembe kell venni a tudományos tényeket. Emellett megjegyezte, hogy az orosz vakcina tárolása „kényelmesebb”, mint a Pfizer készítményéé, hiszen míg az orosz oltást elég -20 fokon tárolni, addig utóbbi gyártó készítménye -80 fokot igényel tárolása során.

A főorvos egyúttal leszögezte, hogy a megmaradt oltóanyagot nem dobják ki, mivel hűtőben akár egy hétig is tárolható, s egy olyan országban, ahol oltásokból egyelőre hiány van, ott akár egyetlen védőoltás kidobása is nagy hibát jelentene.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés