hirdetés
Belföld

Szijjártó Péter a BBC-nek adott interjút

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a BBC HardTalk nevű műsorának vendége volt. A miniszter beszélt arról is, hogy a magyar kormány „folyamatos támadás alatt áll” Brüsszeltől, és az uniós intézmények bármilyen döntésük nyomán megtalálják a módját a nyomásgyakorlásnak.

Szijjártó Péter a BBC-nek adott interjút
hirdetés

A miniszter az interjúban az MTI szerint megjegyezte, hogy a magyar kormány készen áll a vitára és párbeszédre, ám értelmetlennek látja, hogy csupán előítéletek alapján folyjon a vita.

A gyermekvédelmi népszavazás eredményével kapcsolatban megjegyezte, hogy annak eredményét mindenkinek tiszteletben kell tartania.

Arra a felvetésre pedig, miszerint az EU és Magyarország között minden korábbinál működésképtelenebbnek tűnik a kapcsolat, úgy reagált, hogy viták vannak a brüsszeli intézményekkel, sőt, lényegében „folyamatos támadás” alatt állnak, mivel bármilyen döntést hoznak, annak nyomán az uniós intézmények megtalálják a módját annak, hogy nyomást gyakoroljanak, illetve „zsarolni próbáljanak” annak érdekében, hogy megváltoztassák a döntéseket, s ne használják ki a nemzeti kompetenciák adta lehetőségeket.

Szijjártó Péter részletezte, hogy két megközelítés van arra, hogy hogyan lehetne erősebbé tenni az EU-t, mégpedig a föderalista, amely egyfajta „Európai Egyesült Államokat” hozna létre, s amelyet a magyar kormány ellenez, valamint az erős tagállamokból építkező erős Európai Unió létrehozását támogató elgondolás.

hirdetés

Szólt arról is, hogy a kormány nem változtat az álláspontján, de továbbra is a közös európai értékek és szabályok szerint cselekszik.

„Mi egy konzervatív, kereszténydemokrata, hazafias kormány vagyunk, rendkívül stabil parlamenti és társadalmi háttérrel, ami nagyon csekély, nagyon kis lehetőséget biztosít az ország ügyeibe történő külső beavatkozásra”

– fogalmazott a miniszter, aki szerint mindig örömmel megvitatják a konkrét problémákat kérdésről kérdésre, illetve szabályról szabályra haladva, így Magyarország mindig készen áll a vitára és párbeszédre.

A nemrégiben nyilvánosságra hozott jogállamisági jelentést Szijjártó Péter politikailag motivált, előítéletes, kiegyensúlyozatlan, igazságtalan, zsaroló típusú dokumentumnak nevezte, s meglátása szerint az Európai Bizottság zsarolásra használja fel az európai forrásokat, hogy így olyan belpolitikai kérdésekbe avatkozzon bele, melyek nemzeti kompetenciákon alapulnak.

Ezzel szemben a források alapjai az európai teljesítmények, amelyekhez a magyarok is hozzájárulnak – vagyis, nem egyfajta segélyként kell rá tekinteni, hanem az európai adófizetők, köztük a magyarok pénzéről van szó. Az tehát, ha ezen forrásokkal zsarolnak, vagy politikai problémák miatt nem teszik elérhetővé őket, szembe megy az európai értékekkel és szabályokkal.

Szóba kerültek azok a hírek is, melyek szerint a Pegasussal hazánkban is történtek lehallgatások. Erre reagálva Szijjártó Péter elmondta, hogy 2010 óta nem figyeltek meg, s nem hallgattak le senkit az országban törvénytelen módon.

„Senkit sem hallgattak le pusztán amiatt, mert újságíró és senkit sem hallgattak le pusztán azért, mert nem ápolt barátságos viszonyt a kormánnyal”

  • hangzott el az interjúban.

(A borítókép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés