hirdetés
Belföld

Szigorúbb büntetések a vörösiszapperben

Enyhének találta a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla az első fokon eljáró Győri Törvényszék ítéletét, így nagyobb büntetés várhat a vádlottakra.

Szigorúbb büntetések a vörösiszapperben
hirdetés

B. Zoltán elsőrendű vádlottra, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. volt vezérigazgatójára négy év börtönbüntetést szabott ki az Ítélőtábla közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt, s ugyanezek miatt három év börtönbüntetéssel sújtotta a vállalat egykori műszaki igazgatóját, D. Józsefet.

Az ötödrendű vádlottnak az ítélet szerint két és fél év börtönbüntetéssel kell szembe néznie – derül ki az InfoStart.hu cikkéből.

Előzőleg a Győri Törvényszék ennél enyhébb büntetést szabott ki az első- és másodrendű vádlottakra is: B. Zoltánra akkor 2 év 6 hónap, D. Józsefre pedig 2 év fogházbüntetést szabott ki az első fokon eljáró bíróság.

Emellett a harmad-, negyed-, ötöd-, hatod-, nyolcad- és tizennegyedrendű vádlottak akkor csak felfüggesztett szabadságvesztést, míg a hetedrendű vádlott pénzbüntetést, a tizenharmadrendű pedig megrovást kapott, s öt vádlottat minden vádpont alól felmentettek.

hirdetés

Amint azt felidézik, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójából 2010 októberének elején vörösiszap ömlött ki, amely három környékbeli települést is elöntött. Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen is károkat okozott a vörösiszap, és összesen tíz emberéletet is követelt a tragédia.

A sérültek száma meghaladta a kétszáz főt, emellett több száz ház vált lakhatatlanná.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés